close
A befektetők biztonságra vágynak
Blog - Egyéb - Megújuló - Prognózis

A befektetők biztonságra vágynak

Magyarországnak remek adottságai vannak például a biomassza-alapú erőművek számára, ám a nehézkes engedélyeztetési eljárás és a bizonytalan szabályzói környezet egyelőre sok befektetőt elriaszt. Infrastrukturálisan is vannak megoldandó kérdések, ám ezek általában jó tervezéssel megoldhatóak – mondta az energiainfo.hu-nak Grzegorz Zielinski, az Európai Befektetési és Újjáépítési Bank (EBRD) senior bankára.

– Hogyan látja, milyen előnyökkel rendelkezik Magyarország, és milyen területen van lemaradva a régióbeli országokhoz képest a megújuló energiaforrások és a hozzájuk kapcsolódó beruházások területén?

– Egyrészt Magyarország komoly megújuló pontenciállal rendelkezik, vegyük például a biomassza-erőműveket, melyek területén nagyon nagy lehetőségeik vannak, az óriási mezőgazdasági területek miatt. Problémás azonban a projektek mérete és elhelyezkedése. A kisebb erőművek építése nem feltétlenül éri meg egy külföldi vállalkozónak, a nagyobbaknál pedig a logisztikai kérdésekre kell jobban odafigyelni. Az Egyesült Királyságban gond nélkül működnek akár 40 megawattos biomassza erőművek is, igaz ezek esetében sikerült megoldani a biomassza folyamatos beszállítását. Ez azért ekkora méretben Magyarországon még gondot okozna.

– Az iparági szereplők sokat panaszkodnak a szabályok átláthatatlanságára, az engedélyeztetés bonyolultságára. Ön is osztja a véleményüket?

– Nos, igen, a szabályok meglehetősen bonyolultak Magyarországon, de a bürokrácia inkább csak lelassítja a folyamatot. Ami igazán elriaszthatja a befektetőket, az a bizonytalan gazdasági környezet, a gyakori változtatás. A szélerőművek esetében például rendkívül vegyes jeleket kaptak a befektetők, ami a már meglévő projektek esetében bizonytalanságot szül, a potenciális érdeklődőket pedig egyértelműen elriasztja. Inkább el fognak menni egy olyan országba, ahol kiszámíthatóbb a szabályozói, támogatási környezet.

– Itt a konferencián nagyon jó dolgokat hallottunk arról, hogyan szeretné előmozdítani a kormányzat a megújuló energiák ügyét az érdekelt felekkel együttműködve. De azt hiszem az együttműködés nagyon fontos ebben a témakörben, mindenkinek együtt kell tennie az ügyért. Mi magunk, az EBRD is csökkenteni tudjuk a kockázatainkat, ha folyamatos párbeszédet folytatunk a szabályzókkal és a törvényhozókkal, ha elmondjuk nekik, melyik lépés, melyik új szabály milyen hatással lesz a projektekre és a befektetői hangulatra.

– Egyszóval a szabályozás, és az infrastruktúra területén is le vagyunk maradva?

– Inkább azt mondanám, a fő feladat a stabil keretrendszer kialakítása, amely átlátható és egyszerű szabályokon alapszik. Ezen felül a befektetők határozott nyilatkozatokat szeretnének hallani azzal kapcsolatban, hogy a játékszabályok hosszú távon is megmaradnak és nem változnak meg mondjuk a kormányváltás után. Az infrastruktúra fejlesztése nem olyan komoly feladat, igazából jó helyszínválasztással és tervezéssel általában áthidalhatóak ezek a problémák. A hálózatra való csatlakozás nem olyan komoly kihívás.