close
Geotermikus energiát hasznosítanák Bonyhádon
Blog - Egyéb - Megújuló

Geotermikus energiát hasznosítanák Bonyhádon

Projektcéget hozott létre a Pannon Geosolar Kft. és a bonyhádi önkormányzat a geotermikus energia hasznosítására Bonyhádon. A Bonyhád Geosolar Kft.-t hárommillió forintos alaptőkével, a bonyhádi önkormányzat tíz százalékos részesedésével alapították meg.

Az SWR Bauconsulting Kft. dél-dunántúli projektjeiért felelős Pannon Geosolar Kft. és a város megállapodása szerint a közeli Cikóhoz tartozó, tízhektáros területen egy 2300 méter mély termálvízkutat fúrnak, amelyből az előzetes számítások szerint 125 Celsius fokos vizet hoznak felszínre.

A termálvizet első lépcsőben villamosenergia-termelésre, majd a lakosság és az intézmények melegvíz- és távhőellátására használják, a 60-65 Celsius fokos víz megmaradó energiáját üvegházas kertészetben hasznosítják. A megállapodás része az is, hogy a megtermelt hőenergia vételára nem haladhatja majd meg a mindenkori lakossági vételár 85 százalékát.

Glöckler Ferenc aljegyző szerint márciusban, áprilisban lefolytatják az engedélyezési eljárást, nyáron akár a kútfúrás kivitelezése is elkezdődhet. A geofizikai vizsgálatok alapján 95 százalékos esélye van annak, hogy 100 Celsius fok feletti termálvizet nyernek, de csak a kút megfúrása után derül ki, hogy milyen volumenű villamos erőmű építhető a termálvízre, illetve hogy az egyes projektütemekből mit lehet megvalósítani – tette hozzá.

A felek rögzítették azt is, hogy jelenleg nincs pályázati forrás a mintegy négymilliárd forintos beruházásra; a város aljegyzője szerint az SWR Kft. gondoskodik a befektetőkről. A villamos erőmű 2015, a távhőellátó rendszer 2016 végére készülhet el. Az SWR Kft. 2012-ben mérte fel a város energiaigényét. Eszerint a 2300 méter mély termálkút 115 Celsius fokos vizével Bonyhád éves, közel 44 ezer gigajoule fűtési hőigénye biztonságosan kielégíthető. Az energiaaudit alapján a termálvíz hőkészletéből évi 21,7 gigawattnyi elektromos energia állítható elő, ami közel tízszerese a város áramigényének.