close
Líbia ezer napi termelését fedezik a stratégiai olajtartalékok
Blog - Egyéb - Olaj

Líbia ezer napi termelését fedezik a stratégiai olajtartalékok

LĂ­biĂĄban bĂŠkeidőben ezer nap alatt termelnek ki annyi kőolajat, amekkora tartalĂŠkkal a fejlett nyugati ĂĄllamok kormĂĄnyai rendelkeznek – Ă­rta hĂŠt vĂŠgi ĂśsszeĂĄllĂ­tĂĄsĂĄban a Reuters hĂ­rĂźgynĂśksĂŠg azzal ĂśsszefĂźggĂŠsben, hogy az ĂŠszak-afrikai ĂŠs kĂśzel-keleti vĂĄlsĂĄg hatĂĄsĂĄra megindult drĂĄgulĂĄs miatt egyre tĂśbb amerikai politikus sĂźrgeti a stratĂŠgiai kĂŠszletek megcsapolĂĄsĂĄt.

LĂ­bia bĂŠkeidőben napi 1,6 milliĂł hordĂł olajat termel ki. Ebből 1,4 milliĂł hordĂłt exportĂĄl. A kivitel 85 szĂĄzalĂŠkĂĄt az eurĂłpai piac szĂ­vja fel. A NemzetkĂśzi Energia ÜgynĂśksĂŠg (IEA) adatai szerint 850 ezer ĂŠs 1 milliĂł hordĂł kĂśzĂśtt lehet az a mennyisĂŠg, amellyel a termelĂŠs a polgĂĄrhĂĄborĂşs ĂĄllapotok miatt csĂśkkent. 
Az eurĂłpai finomĂ­tĂłk kĂŠszletei mĂĄrcius vĂŠgĂŠig tartanak ki, Ăşj szĂĄllĂ­tmĂĄnyok ĂĄprilisban ĂŠrkeznek a tervek szerint – Ă­rta a Reuters.

A 28 ĂĄllamot – kĂśztĂźk 20 eurĂłpai orszĂĄgot – tĂśmĂśrĂ­tő IEA szerint a tagĂĄllamok ĂśsszesĂ­tett tartalĂŠka a kormĂĄnyzati ĂŠs az olajipari kĂŠszleteket egyĂźttvĂŠve nagyjĂĄbĂłl 4,2 milliĂĄrd hordĂł. Ebből 1,6 milliĂĄrd hordĂł – LĂ­bia ezer napi termelĂŠsĂŠnek megfelelő mennyisĂŠg – kormĂĄnyzati tartalĂŠk, 2,6 milliĂĄrd pedig az energetikai cĂŠgeknĂŠl fekszik el. A kettő egyĂźttvĂŠve legkevesebb 90 napig fedezheti a tagĂĄllamok importszĂźksĂŠgletĂŠt, a vilĂĄg teljes olajfogyasztĂĄsĂĄt tekintve pedig kĂśzel 50 napra volna elĂŠg a felhalmozott mennyisĂŠg.

A tartalékot az IEA közreműködésével lehet felszabadítani, piacra dobni, amennyiben ellátási nehézségek veszélye merül fel. Önmagában a magas olajár nem elégséges indok a tartalék-felhasználási mechanizmus beindításához.

Az eddigi legnagyobb fennakadást a globális kőolajellátásban az 1979-es iráni forradalom váltotta ki, akkor napi 5,6 millió hordóval csökkent a piacra érkező mennyiség. A második, harmadik és a negyedik helyezett holtversenyben az 1973-1974-es arab-izraeli háború és az arab olajembargó, az Irak-iráni háború kirobbanása 1980-ban, és az 1990-91-es öbölháború, amelynek nyitánya az iraki invázió volt Kuvaitban. Mindhárom válság egy bizonyos ponton több mint napi 4 millió hordóval vetette vissza az ellátást.

A tartalékokat ugyanakkor 2005-ben, a Katrina és a Rita hurrikán pusztítása után kellett a legnagyobb mértékben igénybe venni. A két természeti katasztrófa okozta válság csúcspontján 1,5 millió hordó esett ki az ellátási láncból, az IEA viszont nemcsak e mennyiség alapján határozza meg a teendőket, hanem egy sor egyéb tényezőt is figyelembe vesz. Ebben az esetben az volt a döntő, hogy a hurrikánok miatt a Mexikói-öböl térségében le kellett állítani az olajfinomítókat, aminek hatására gyakorlatilag megbénult az ellátási láncolat a világ legtöbb kőolajat fogyasztó országában. Az IEA így 2005 szeptemberében összesen 60 millió hordó olajat irányított a piacra a stratégiai készletek megcsapolásával, az amerikai kitermelés növelésével és a kereslet csökkentését eredményező intézkedésekkel. Az IEA ezen kívül csak egyszer, az 1990-91-es öbölháború idején nyúlt a tartalékokhoz.

A tagĂĄllamok kĂśzĂźl az EgyesĂźlt Államok rendelkezik a legnagyobb, jelenleg 727 milliĂł hordĂłs tartalĂŠkkal (Strategic Petroleum Reserve, SPR). Az Ăśsszesen nĂŠgy bĂĄzison – Louisiana ĂŠs Texas ĂĄllamban – tĂĄrolt kĂŠszletek a 304 milliĂł lakosĂş orszĂĄg fogyasztĂĄsĂĄt tĂśbb mint egy hĂłnapig, importjĂĄt akĂĄr Ăśt hĂłnapig fedezhetik.

Az olajfogyasztĂĄsban mĂĄsodik helyen ĂĄllĂł, az IEA-ban nem tag KĂ­na tartalĂŠka a 2010 vĂŠgi adatok szerint 178 milliĂł hordĂł, ami nagyjĂĄbĂłl 50 napig fedezheti a kĂ­nai fogyasztĂĄst. A pekingi vezetĂŠs tervei szerint a tĂĄrozĂł kapacitĂĄs bővĂ­tĂŠsĂŠvel a kĂŠszleteket 500 milliĂł hordĂłra bővĂ­tik. A fejlesztĂŠseket rohamtempĂłban vĂŠgzik, az első, 2006-ban kezdett projektet – amelynek rĂŠvĂŠn 102 milliĂł hordĂłs tartalĂŠkot kĂŠpeztek – csupĂĄn 30 hĂłnap alatt bonyolĂ­tottĂĄk le. 2009-ben aztĂĄn az IEA ĂŠs KĂ­na megĂĄllapodĂĄst kĂśtĂśtt arrĂłl, hogy szĂźksĂŠghelyzetben ĂśsszehangoljĂĄk az lĂŠpĂŠseket.