close
Fúrni, vagy nem fúrni? – avagy vita a védett övezetek szénhidrogén vagyonának feltár...
Egyéb - Olaj

Fúrni, vagy nem fúrni? – avagy vita a védett övezetek szénhidrogén vagyonának feltárásáról

Ez itt a kĂŠrdĂŠs. MĂĄrmint az USA-ban, ahol egyre makacsabbul visszatĂŠrő felvetĂŠs a szĂŠnhidrogĂŠnkutatĂĄs ĂŠs -feltĂĄrĂĄs engedĂŠlyezĂŠsĂŠnek szorgalmazĂĄsa az ilyen tekintetben eddig tilalmas Ăśvezetekben. RĂŠgi vita ez, hiszen kĂśzel harminc ĂŠve ĂŠrvĂŠnyes a kutatĂĄsi-termelĂŠsi moratĂłrium a szĂśvetsĂŠgi fennhatĂłsĂĄg alĂĄ eső bizonyos terĂźleteken, ahol pedig bĂ­ztatĂł lehetősĂŠgeket rejt a fĂśld mĂŠlye. Alapvetően kĂŠt ilyen terĂźlet kĂśrĂźl pezseg a vita.

Az egyik a kĂźlső kontinentĂĄlis talapzat kĂŠrdĂŠse. 1953-ban szĂźletett a kĂźlső talapzatra irĂĄnyadĂł tĂśrvĂŠny, amelynek ĂŠrtelmĂŠben szĂśvetsĂŠgi fennhatĂłsĂĄg alĂĄ tartozik a tagĂĄllamok partjaitĂłl 3 mĂŠrfĂśldnĂŠl tĂĄvolabbi terĂźletek kiaknĂĄzĂĄsa egĂŠszen az USA felsĂŠgvizeinek 200 km-es hatĂĄrĂĄig. 1982-ben szĂźlettek azok a jogszabĂĄlyok, amelyek kĂśrnyezetvĂŠdelmi megfontolĂĄsokbĂłl korlĂĄtozzĂĄk a szĂŠnhidrogĂŠnkutatĂĄsi ĂŠs termelĂŠsi koncessziĂłk odaĂ­tĂŠlĂŠsĂŠnek feltĂŠteleit, illetve azĂłta ĂŠvente megĂşjĂ­tjĂĄk ezt a moratĂłriumot Texas, Alabama, Louisiana part menti vidĂŠkeinek kivĂŠtelĂŠvel, tehĂĄt az ĂŠrintett ĂŠs vitatott Kalifornia ĂŠs Florida tekintetĂŠben. A mĂĄsik neuralgikus pont Alaszka sarki termĂŠszetvĂŠdelmi terĂźlete (Arctic National Wildlife Refugee – ANWR).

Eddig mindkĂŠt terĂźleten gyakorlatilag folyamatosan ĂŠrvĂŠnyben volt az elmĂşlt ĂŠvtizedekben a vĂŠdettsĂŠg. Most azonban fordulĂłpont kĂśvetkezhet be. Mint arrĂłl mĂşlt hĂŠten beszĂĄmoltunk, a felmĂŠrĂŠsek februĂĄr Ăłta drĂĄmai hangulatvĂĄltozĂĄst jeleznek az amerikai kĂśzvĂŠlemĂŠnyben. Ne feszegessĂźk most, hogy mennyire gyĂźmĂślcsĂśző az energiatakarĂŠkossĂĄg szembeĂĄllĂ­tĂĄsa a kitermelĂŠs nĂśvelĂŠsĂŠvel, lĂŠnyeg az, hogy az „energiafĂźggetlensĂŠg” jegyĂŠben versengő kĂŠt hagyomĂĄnyos paradigma kĂśzĂźl – a 4 dollĂĄrt meghaladĂł gallononkĂŠnti ĂźzemanyagĂĄrak mellett – lĂĄtvĂĄnyosan erősĂśdĂśtt a kitermelĂŠs-pĂĄrtiak arĂĄnya.

Ez a vĂĄltozĂĄs egyrĂŠszt az olajipari lobbihoz viszonylag szorosan kĂśtődő republikĂĄnusok elnĂśkjelĂśltjĂŠnek pozĂ­ciĂłit erősĂ­ti a vĂĄlasztĂĄsi csatĂĄrozĂĄsokban. McCain szenĂĄtor is bevĂĄllalta programjĂĄban a kitermelĂŠsi lehetősĂŠgek szĂŠlesĂ­tĂŠsĂŠt. Ugyanakkor Bush elnĂśk konkrĂŠtan is napirendre tűzte a kĂŠrdĂŠst, ĂŠs kĂŠtpĂĄrti bizottsĂĄg keresi a kompromisszumos tĂśrvĂŠnyhozĂĄsi megoldĂĄsi lehetősĂŠgeket. Így kĂśnnyen lehetsĂŠges, hogy mĂŠg a novemberi vĂĄlasztĂĄsok előtt fordulat kĂśvetkezik be. KĂŠtsĂŠgkĂ­vĂźl konzekvensebb volna a fĂźggetlensĂŠgi retorika a hazai lehetősĂŠgek teljes tĂĄrhĂĄzĂĄnak kihasznĂĄlĂĄsĂĄval, rĂĄadĂĄsul sok kĂśzel-keleti eladĂł nem mindig ĂŠrti a bĂ­rĂĄlatot, hogy miĂŠrt is kellene ĂŠppen nekik tĂśbbet tenni a folyĂł termelĂŠs bővĂ­tĂŠsĂŠre, ha AmerikĂĄnak, a legmohĂłbb fogyasztĂłnak ez nem olyan fontos.

NĂŠzzĂźk meg kĂśzelebbről, hogy miről is van szĂł, pĂŠldĂĄul Alaszka esetĂŠben. 1867-ben a New York World cĂ­mű ĂşjsĂĄg mĂŠg Ăşgy vĂŠlekedett, hogy az USA kifacsart citromhoz jutott, amikor Andrew Johnson elnĂśk kĂźlĂźgyminisztere 7,2 milliĂł dollĂĄrĂŠrt – mai ĂŠrtĂŠkben is legfeljebb 100 milliĂł dollĂĄr kĂśrĂźli Ăśsszeg – megvĂĄsĂĄrolta AlaszkĂĄt II. SĂĄndor cĂĄrtĂłl. AzĂłta viszont egyre inkĂĄbb Ăşgy tűnik, hogy minden idők egyik legjobb ingatlanĂźzlete volt a tranzakciĂł, mĂĄrmint amerikai nĂŠzőpontbĂłl.

Az USA GeolĂłgia SzolgĂĄlatĂĄnak (USGS) adatai szerint Alaszka fĂśldtani szĂŠnvagyona 5-5,5 milliĂĄrd tonna, ehhez jĂśn mĂŠg 28-30 ezer milliĂĄrd kĂśbmĂŠter szĂŠnhez kĂśtĂśtt metĂĄn. Ezek Ăśnmagukban is tekintĂŠlyes szĂĄmok, de maradjunk a kőolajnĂĄl, kĂśzelebbről a szĂłbanforgĂł ANWR terĂźletnĂŠl.

Az ANWR-t 1980-ban lĂŠtesĂ­tette a vonatkozĂł tĂśrvĂŠny, amelynek ĂŠrtelmĂŠben az Alaszka ĂŠszaki rĂŠszĂŠn elterĂźlő termĂŠszetvĂŠdelmi terĂźlet part menti rĂŠszĂŠn, mintegy 600 ezer hektĂĄrnyi terĂźleten gyakorlatilag a Kongresszus kĂźlĂśn rendelkezĂŠsĂŠig nem folytathatĂł szĂŠnhidrogĂŠn kitermelĂŠs. KĂśzvetlenĂźl mellette talĂĄlhatĂł a Prudhoe-ĂśbĂśl vidĂŠkĂŠn az USA eddig ismert legnagyobb kőolajmezője. Az USGS 1998-as becslĂŠse alapjĂĄn az ANWR ĂŠszaki rĂŠsze 5,7 ĂŠs 16 milliĂĄrd hordĂł kĂśzĂśtti mennyisĂŠget rejt. A becslĂŠsi tartomĂĄny kĂśzĂŠpĂŠrtĂŠkĂŠnek, 10,4 milliĂĄrd hordĂłs mennyisĂŠgnek dĂśntő rĂŠsze, mintegy 7,7 milliĂĄrd hordĂł jut szĂśvetsĂŠgi terĂźletre, a fennmaradĂł rĂŠsz Alaszka ĂĄllam rendelkezĂŠse alatt ĂĄll.

Mit jelent ez a kĂŠszletnagysĂĄg? TermĂŠszetesen viszonyĂ­tĂĄs kĂŠrdĂŠse. MagyarorszĂĄg olajigĂŠnyĂŠt nagyjĂĄbĂłl 165 ĂŠvre fedezi ez a mennyisĂŠg, viszont a globĂĄlis fogyasztĂĄs 120 nap alatt felemĂŠsztenĂŠ. Az USA-nak nagyjĂĄbĂłl 500 napig volna elĂŠg, a mai felhasznĂĄlĂĄs szintjĂŠn, de a bizonyĂ­tott kĂŠszleteinek harmadĂĄt tennĂŠ ki.

Ne felejtsĂźk el azonban, hogy egyelőre tĂĄvol ĂĄllunk a bizonysĂĄgtĂłl, hipotetikus ĂĄsvĂĄnyvagyonrĂłl beszĂŠlĂźnk. Egyelőre mĂŠg megkutatĂĄsrĂłl sincsen szĂł, ĂŠs ez nem is egyszerű Ăźgy, hiszen a sarkvidĂŠki terĂźleten a szeizmikus adatgyűjtĂŠsre ĂŠs kutatĂłfĂşrĂĄsokra ĂŠvente 3-4 hĂłnapig nyĂ­lik lehetősĂŠg a tĂŠli időszakban, viszont a szĂźksĂŠges berendezĂŠsek ĂŠs felszerelĂŠs tengeri szĂĄllĂ­tĂĄsa csak a nyĂĄri 2-3 hĂłnapos intervallumban lehetsĂŠges.

FeltĂŠve termĂŠszetesen, hogy a Kongresszus zĂśld utat ad. Ebben az esetben, alapul vĂŠve a szomszĂŠdos terĂźletek termelĂŠsbe ĂĄllĂ­tĂĄsĂĄnak tapasztalatait, legkorĂĄbban 2018-ban indulhat a kitermelĂŠs. Óvatos becslĂŠsek szerint legalĂĄbb ennyi idő kell a koncessziĂłs eljĂĄrĂĄs előkĂŠszĂ­tĂŠsĂŠre, kĂśrnyezeti hatĂĄstanulmĂĄnyokra, majd az ezt kĂśvető bĂĄnyahatĂłsĂĄgi engedĂŠlyezĂŠsi eljĂĄrĂĄsokra, kutatĂłfĂşrĂĄsokra, ĂŠs vĂŠgĂźl a fĂşrĂłberendezĂŠsek leszĂĄllĂ­tĂĄsĂĄra.

Ezzel a tĂ­zĂŠves előkĂŠszĂ­tĂŠssel szĂĄmol az Energia InformĂĄciĂłs Hivatal (EIA) is, amikor ĂśsszefoglalĂł ĂŠrtĂŠkelĂŠst kĂŠszĂ­tett nemrĂŠgiben az ANWR feltĂŠtelezett termelĂŠsbe vonĂĄsi lehetősĂŠgeiről. Az alapesetnek tekintett (50%-os valĂłszĂ­nűsĂŠgi bizonyossĂĄggal dolgozĂł) forgatĂłkĂśnyv szerint 2018-as termelĂŠsbe ĂĄllĂ­tĂĄs mellett az ANWR 2027-re ĂŠrnĂŠ el a napi 780 ezer hordĂłs kitermelĂŠsi csĂşcsot, ez visszaesne 2030-ra 710 ezer hordĂłra. A 95%-os valĂłszĂ­nűsĂŠg mellett a csĂşcs csak 510 ezer hordĂł naponta, de az optimista, 10%-os valĂłszĂ­nűsĂŠgi feltevĂŠssel dolgozĂł forgatĂłkĂśnyv prognĂłzisa 1,45 milliĂł hordĂł. A szĂłbanforgĂł 12 ĂŠv kumulĂĄlt termelĂŠse az alapesetben 2,6 milliĂĄrd hordĂł.

Az ANWR hozadĂŠka egyrĂŠszt az importfĂźggősĂŠg csĂśkkenĂŠse volna, hiszen minden hordĂłnyi kőolaja egy hordĂł importĂĄlt olajat szorĂ­tana ki. EnnĂŠlfogva 2022 ĂŠs 2026 kĂśzĂśtt 46-49% kĂśzĂŠ esne vissza az USA importfĂźggĂŠsi mutatĂłja, ĂŠs 2018-2030 kĂśzĂśtt alapesetben tĂśbb mint 200 milliĂĄrd dollĂĄrral csĂśkkenne az importszĂĄmla. MĂĄsrĂŠszt csĂśkkenne az olaj ĂĄtlagĂĄra is, mĂŠgpedig 0,75 dollĂĄrral.

A jelzett, nem tĂşl drĂĄmai ĂĄrmĂŠrsĂŠklő hatĂĄs vĂŠlhetően nem fogja majd vissza az ĂŠrdeklődő befektetőket, akiknek ĂŠrdeklődĂŠsĂŠt az USA mĂĄsodik legnagyobb olajmezője irĂĄnt a vĂĄrhatĂł kĂśltsĂŠgek sem lohasztjĂĄk talĂĄn le. Nem olcsĂł mulatsĂĄg a fĂşrĂĄs, a 3-4 ezer mĂŠteres mĂŠlysĂŠgi tartomĂĄnyban Ăśt ĂŠv alatt 300 dollĂĄrrĂłl 1000 dollĂĄrra emelkedett 2005-re az USA szĂĄrazfĂśldi fĂşrĂĄsi ĂĄtlagkĂśltsĂŠge mĂŠterenkĂŠnt. AlaszkĂĄban ugyanezen idő alatt 900 dollĂĄrrĂłl 6000 dollĂĄrra nőtt a mĂŠterenkĂŠnti tĂŠt. SzĂĄmos egyĂŠb bizonytalansĂĄg is terheli a projektszĂĄmĂ­tĂĄsokat, a rezervoĂĄr tĂŠnyleges mĂŠretĂŠtől kezdve az olaj minősĂŠgi jellemzőiig bezĂĄrĂłlag. Ugyanakkor felső korlĂĄtot jelent a szĂĄllĂ­tĂĄst biztosĂ­tĂł, 1300 kilomĂŠter hosszan az ĂŠszaki Prudhoe-ĂśbĂśltől a dĂŠli Alaszkai-ĂśbĂślig hĂşzĂłdĂł TAPS olajvezetĂŠk (Trans Alasca Pipeline System) napi 2,13 milliĂł hordĂłs kapacitĂĄsa.

Az Alaszkai-ĂśbĂślben Valdez vĂĄros a TAPS vĂŠgĂĄllomĂĄsa. Ez a nĂŠv ismerősen csenghet, hiszen az Exxon(Mobile) tĂĄrsasĂĄg hasonlĂł nevű olajszĂĄllĂ­tĂł hajĂłja 1989-es zĂĄtonyra futĂĄsa sorĂĄn a tĂśrtĂŠnelem egyik legnagyobb olajszennyezĂŠsĂŠt produkĂĄlta kĂśzel 40 milliĂł liternyi kőolajjal. Nem teljesen ĂŠrthetetlen tehĂĄt a kĂśrnyezetvĂŠdelmi aggĂĄlyok sora, amely az olajtermelĂŠs engedĂŠlyezĂŠsĂŠvel kapcsolatos. KĂ­vĂĄncsiak vagyunk, vajon az 5 dollĂĄros gallononkĂŠnti benzinĂĄrak ĂĄrnyĂŠkĂĄban mikor kerekednek felĂźl a termelĂŠsbővĂ­tĂŠsi szempontok, jĂłllehet a fentiek alapjĂĄn gyors hatĂĄsban senki sem remĂŠnykedhet, mĂŠg ha a Kongresszus meggyőzhetővĂŠ vĂĄlik is a kĂśzeljĂśvőben. De lehet, hogy 2020-ban minden centiliter szĂĄmĂ­tani fog.