close
Offenzívában a nukleáris ipar – egyre jobb az atomerőművek megítélése az EU országok...
Atom - Egyéb

Offenzívában a nukleáris ipar – egyre jobb az atomerőművek megítélése az EU országokban

Folyamatosan ĂŠrkeznek a nukleĂĄris energiatermelĂŠs egyre javulĂł megĂ­tĂŠlĂŠsre vonatkozĂł hĂ­rek, sőt az elmĂşlt nĂŠhĂĄny hĂŠtben tĂśbb eurĂłpai orszĂĄgban is gyakorlati lĂŠpĂŠseket tettek Ăşj atomerőművi blokk, vagy blokkok ĂŠpĂ­tĂŠse ĂŠrdekĂŠben. A britek ĂŠlenjĂĄrnak az atomenergia felhasznĂĄlĂĄs tĂĄmogatĂĄsĂĄban, de egy kĂśzelmĂşltbeli felmĂŠrĂŠs szerint a svĂŠdek 40 szĂĄzalĂŠka is mĂĄr tĂĄmogatna egy Ăşj nukleĂĄris erőművet. AkĂĄrhogyan is, az energiaigĂŠnyek nĂśvekedĂŠse, ĂŠs a globĂĄlis felmelegedĂŠs miatti aggodalmak erősĂśdĂŠse nyilvĂĄnvalĂłvĂĄ tette: kĂśzĂŠp, ĂŠs hosszabb tĂĄvon is megkerĂźlhetetlen a nukleĂĄris ĂĄramtermelĂŠs.

A nukleĂĄris ipar nem tĂśrekszik egyeduralomra, AszĂłdi Attila, a BME NukleĂĄris Technikai IntĂŠzetĂŠnek igazgatĂłja, az MTA Energetikai BizottsĂĄgĂĄnak elnĂśke szerint azonban egyĂ­ĂŠrtelmű, hogy a megĂşjulĂłk Ăśnmagukban nem tudjĂĄk biztosĂ­tani a folyamatos energiaellĂĄtĂĄst, tehĂĄt a zĂśld forrĂĄsok mellett szĂźksĂŠg van a meglĂŠvő atomerőművi kapacitĂĄsok fenntartĂĄsĂĄra, azok ĂźzemidejĂŠnek meghosszabbĂ­tĂĄsĂĄra, illetve Ăşj blokkok ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠre.

UgyanĂ­gy gondolkodnak egy nemrĂŠg kĂŠszĂ­tett felmĂŠrĂŠs szerint a britek. A megkĂŠrdezettek tĂśbb, mint fele gondolja Ăşgy, hogy nĂśvelni kellene a nukleĂĄris kapacitĂĄst. Ezt azok tĂĄmogatjĂĄk leginkĂĄbb, akik műkĂśdő atomerőművek kĂśzelĂŠben laknak. Az atomerőművek dolgozĂłi nem vettek rĂŠszt a felmĂŠrĂŠsben. A felmĂŠrĂŠst a Utility Week megbĂ­zĂĄsĂĄbĂłl az Accenture vĂŠgezte 2008 ĂĄprilisĂĄban, 1100 ember megkĂŠrdezĂŠsĂŠvel. A felmĂŠrĂŠs tanĂşsĂĄga szerint az elmĂşlt Ăśt ĂŠvben 30 szĂĄzalĂŠkkal nőtt az atomenergia tĂĄmogatottsĂĄga. A megkĂŠrdezettek 88 szĂĄzalĂŠka ĂŠrtett egyet azzal, hogy csĂśkkenteni kell az orszĂĄg fosszilis energiahordozĂłktĂłl valĂł fĂźggĂŠsĂŠt, ĂŠs 33 szĂĄzalĂŠk szerint ezt az atomenergia alkalmazĂĄsĂĄnak nĂśvelĂŠsĂŠvel kell megtenni. A megkĂŠrdezettek fele vĂŠli Ăşgy: az EgyesĂźlt KirĂĄlysĂĄgban ĂĄltalĂĄban nĂśvelni kellene az atomenergia kapacitĂĄsĂĄt. A tĂĄmogatottsĂĄg a jelenleg Ăźzemelő atomerőművek kĂśzelĂŠben ĂŠlők kĂśzĂśtt volt a legnagyobb. Az EgyesĂźlt KirĂĄlysĂĄg nemrĂŠg indĂ­totta el programjĂĄt Ăşj atomerőművek ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠre, ĂŠs Gordon Brown miniszterelnĂśk nemrĂŠg SzaĂşd-ArĂĄbiĂĄban, az olajtermelők csĂşcstalĂĄlkozĂłjĂĄn bejelentette, az orszĂĄg az “atomenergia legnagyobb bővĂ­tĂŠsĂŠre kĂŠszĂźl EurĂłpĂĄban”.

A brit kereskedelmi miniszter, John Hutton ugyanakkor ismertette a kormĂĄny atomerőművek ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠre vonatkozĂł cselekvĂŠsi tervĂŠt. E szerint lĂŠtrehoznak egy NukleĂĄris FejlesztĂŠsi IrodĂĄt ĂŠs egy NukleĂĄris FejlesztĂŠsi FĂłrumot, amely lehetősĂŠget teremt a kormĂĄny ĂŠs az ipar vĂŠlemĂŠnyĂŠnek kicserĂŠlĂŠsĂŠre ĂŠs az Ăşj blokkok ĂŠpĂ­tĂŠsi lendĂźletĂŠnek fenntartĂĄsĂĄra. Hutton egy londoni nemzetkĂśzi konferenciĂĄn beszĂŠlt a tervről nukleĂĄris ipari szakemberek előtt. Elmondta, hogy a lehető leggyorsabban ĂŠpĂźlő ĂŠs Ăźzemelő Ăşj generĂĄciĂłs atomerőműveket szeretne lĂĄtni, ugyanis a szĂŠndioxid kibocsĂĄtĂĄs csĂśkkentĂŠse sĂźrgős, ĂŠs az egyĂŠb energetikai fenyegetĂŠsekkel is fel kell venni a harcot. Szerinte a brit kormĂĄny tettre kĂŠsz ĂŠs elkĂśtelezett, hogy a vilĂĄgon a legjobb piaci kĂśrnyezetet alakĂ­tsa ki az atomenergia Ăźzletben műkĂśdő cĂŠgek szĂĄmĂĄra. Az EgyesĂźlt KirĂĄlysĂĄg vezető szerepet vĂĄllal az Ăşj globĂĄlis nukleĂĄris befektetĂŠsekben ĂŠs eltĂśkĂŠlt, hogy az orszĂĄgba vonzza a vezető energetikai cĂŠgeket, hogy itt ĂŠpĂ­tsĂŠk fel Ăşj generĂĄciĂłs atomerőműveiket.

Anglia egyĂŠbkĂŠnt a kĂśzelmĂşltban indĂ­tott kĂźlĂśn programot a nagyaktivitĂĄsĂş hulladĂŠk elhelyezĂŠsĂŠre mĂŠlygeolĂłgiai tĂĄrolĂłban, ĂŠs a brit kormĂĄny felhĂ­vĂĄst tett kĂśzzĂŠ, amelyben ĂśnkĂŠntes kĂśzĂśssĂŠgeket keres a nagyaktivitĂĄsĂş radioaktĂ­v hulladĂŠkok mĂŠlygeolĂłgiai tĂĄrolĂłjĂĄnak befogadĂĄsĂĄra. Az atomenergia tĂĄmogatotsĂĄga nemcsak a nukleĂĄris energiĂĄt hasznĂĄlĂł orszĂĄgokban nĂśvekszik. TĂśbb olyan ĂĄllamban is javult az atomerőművek megĂ­tĂŠlĂŠse, ahol korĂĄbban, a csernobili katasztrĂłfĂĄt kĂśvetően nĂŠpszavazĂĄson zĂĄrtĂĄk ki az atomenergia termelĂŠs lehetősĂŠgĂŠt.

A svĂŠdek 40 szĂĄzalĂŠka pĂŠldĂĄul ma mĂĄr tĂĄmogatja az atomerőműĂĄveket. Tavaly mĂĄjusban mĂŠg 30, novemberben mĂĄr 33 szĂĄzalĂŠkos volt a tĂĄmogatottsĂĄg. A felmĂŠrĂŠst a Synovate svĂŠd kĂśzvĂŠlemĂŠny-kutatĂł cĂŠg vĂŠgezte a SvĂŠd NukleĂĄris OktatĂĄsi ĂŠs BiztonsĂĄgi KĂśzpont (KSU) Elemző CsoportjĂĄnak megbĂ­zĂĄsĂĄbĂłl 2008. jĂşnius 2. ĂŠs 4. kĂśzĂśtt. A felmĂŠrĂŠst telefonos megkeresĂŠssel vĂŠgeztĂŠk a 16 ĂŠv feletti svĂŠd lakossĂĄg 1019 fős reprezentatĂ­v mintĂĄjĂĄn. A megkĂŠrdezettek 42 szĂĄzalĂŠka tĂĄmogatta a jelenlegi atomerőművi blokkok tovĂĄbbi ĂźzemeltetĂŠsĂŠt, ĂŠs mindĂśssze 15 szĂĄzalĂŠk gondolja Ăşgy, hogy azokat le kellene ĂĄllĂ­tani. SvĂŠdorszĂĄgban jelenleg 10 atomerőművi blokk Ăźzemel hĂĄrom telephelyen: Ringhals, Forsmark ĂŠs Oskarshamn.

EkĂśzben az Atel Holding ĂĄramszolgĂĄltatĂł ĂĄltal lĂŠtrehozott projekt cĂŠg, a Kernkraftwerk Niederamt AG Ăşj, harmadik generĂĄciĂłs atomerőmű ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠre a SvĂĄjci SzĂśvetsĂŠgi Energiahivatalhoz (Swiss Federal Office of Energy). A lĂŠtesĂ­tmĂŠny tervezett telephelye a Solothurn kantonbeli Niederamt megye. A benyĂşjtĂł cĂŠg lesz felelős a tervezĂŠsĂŠrt, ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠrt, a szĂźksĂŠges engedĂŠlyek beszerzĂŠsĂŠĂŠrt, ĂŠs a leendő lĂŠtesĂ­tmĂŠny ĂźzemeltetĂŠsĂŠĂŠrt. A reaktor villamos teljesĂ­tmĂŠnye 1100 vagy 1600 megawatt lehet ĂŠs a jelenleg Ăźzemelő Goesgen atomerőmű mellĂŠ ĂŠpĂźlne 2020 utĂĄn. A projekt becsĂźlt kĂśltsĂŠgvetĂŠse mintegy 4,5 milliĂĄrd eurĂł. NemrĂŠg KanadĂĄban is bejelentettĂŠk egy Ăşjabb atomerőmű ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠnek tervĂŠt. A NukInfĂł jelentĂŠse szerint az Ontario-beli Darlington atomerőművet vĂĄlasztottĂĄk ki, hogy telephelye legyen a jĂśvőben ĂŠpĂźlő kĂŠt Ăşj atomerőművi blokknak. Az atomerőművi blokkok szĂĄllĂ­tĂłjĂĄt vĂĄrhatĂłan 2008 vĂŠgĂŠn vĂĄlasztjĂĄk ki az Areva, az Atomic Energy of Canada Limited ĂŠs a Westinghouse ajĂĄnlatai alapjĂĄn.

Az OECD Ăşgy lĂĄtja egy most kĂśzzĂŠtett jelentĂŠsĂŠben, hogy ĂŠvente mintegy 32 gigawattal nőne 2010 ĂŠs 2050 kĂśzĂśtt a nukleĂĄris kapacitĂĄs, amennyiben a dokumentumban felvĂĄzolt “technolĂłgiai forradalom” szcenĂĄriĂł kĂśvetkezik be. A forgatĂłkĂśnyv kulcseleme az atomenergia, amely 2050-re lehetővĂŠ teszi mintegy 50 szĂĄzalĂŠkkal kevesebb ĂźveghĂĄzgĂĄz kibocsĂĄtĂĄsĂĄt. A cĂŠl elĂŠrĂŠse olyan “hatalmas kihĂ­vĂĄs”, amely azonnali, eleddig pĂŠlda nĂŠlkĂźli politikai cselekvĂŠst ĂŠs technolĂłgiavĂĄltĂĄst igĂŠnyel. Nobuo Tanaka, az ĂźgynĂśksĂŠg igazgatĂłja szerint a cĂŠl elĂŠrĂŠse az “energiatermelő szektor virtuĂĄlis szĂŠnmentesĂ­tĂŠsĂŠt teszi szĂźksĂŠgessĂŠ”.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.