close
Az OMV is palafúrásokba kezd
Egyéb - Gáz

Az OMV is palafúrásokba kezd

Ausztria is beszĂĄllhat a palagĂĄziparba, az OMV az EgyesĂźlt ÁllamokbĂłl ĂŠrkezett mĂŠrnĂśkĂśk segĂ­tsĂŠgĂŠvel pĂĄr ĂŠves kutatĂĄs utĂĄn nagymĂŠretű, Ă­gĂŠretes mezőre bukkant, ĂĄm a prĂłbafĂşrĂĄsok mĂŠg hĂĄtravannak. Az osztrĂĄk – rĂŠszben ĂĄllami – vĂĄllalat vezĂŠrigazgatĂłja szerint azonban nem feltĂŠtlenĂźl vezet egyenes Ăşt a kereskedelmi termelĂŠshez.

Az osztrĂĄk OMV egy AlsĂł-AusztiĂĄban vĂŠgzett geolĂłgiai elemzĂŠsre hivatkozva Ăşgy vĂŠli, nagyobb mĂŠretű nemkonvencionĂĄlis gĂĄzmezőre bukkant. Ennek nagysĂĄgĂĄt jellemzi, hogy mĂ­g Ausztria belfĂśldi gĂĄztermelĂŠse jelenleg a felhasznĂĄlĂĄsnak csupĂĄn 15 szĂĄzalĂŠkĂĄt fedezi, az orszĂĄg ĂŠszaki felĂŠn talĂĄlt palagĂĄzmező akĂĄr harminc ĂŠvig is maradĂŠktalanul kielĂŠgĂ­thetnĂŠ a teljes szĂźksĂŠgletet, Ă­rja a Natural Gas for Europe.

A tesztfĂşrĂĄsokat nyilvĂĄnos egyeztetĂŠseket kĂśvetően kezdenĂŠ el az osztĂĄk nemzeti energiavĂĄllalat Poysdorf ĂŠs Mistelbach kĂśrnyĂŠkĂŠn a Kurier napilap szerint. Az OMV tĂśbb, mint kĂŠt ĂŠvi kutatĂĄsa utĂĄn talĂĄlta a lelőhelyet, amin vĂŠgĂźl ĂŠrdemes fejlesztĂŠseket vĂŠgezni, mondta el a vĂĄllalat vezĂŠrigazgatĂłja a napokban, BĂŠcsben tartott ShaleTech nevű konferenciĂĄn. Anton Baumgartner szerint nem lehet nem foglalkozni azzal a tĂŠnnyel, hogy az USA a palagĂĄziparban bekĂśvetkezett fejlesztĂŠseknek kĂśszĂśnhetően mĂĄra a vilĂĄg legnagyobb gĂĄztermelője, 594 milliĂĄrd kĂśbmĂŠterrel megelőzve OroszorszĂĄgot – megvĂĄltoztatva ezzel a globĂĄlis erőviszonyokat a gĂĄzpiacon.

EgyĂşttal kĂśszĂśnetet mondott azoknak az amerikai palaspecialistĂĄknak, aki segĂ­tettĂŠk az OMV-t a kutatĂĄsban ĂŠs lehetővĂŠ tettĂŠk egyes speciĂĄlis eurĂłpai geolĂłgiai problĂŠmĂĄk ĂĄthidalĂĄsĂĄt. A kereskedelmi termelĂŠs elindĂ­tĂĄsĂĄval kapcsolatban Baumgartner megjegyezte, hogy mĂ­g az USA-ban a jelek szerint szennyezhetik a vĂĄllalatok az ivĂłvĂ­zkĂŠszleteket, addig EurĂłpĂĄban ez nem fordulhat elő. BĂĄr sokat segĂ­t az amerikai technolĂłgia megismerĂŠse, ezek adaptĂĄlĂĄsĂĄhoz ĂŠs tovĂĄbbfejlesztĂŠsĂŠhez, a fĂşrĂĄsok gazdasĂĄgossĂĄ tĂŠtelĂŠhez viszont idő ĂŠs pĂŠnz szĂźksĂŠges.