close
Zuhanórepülésben az olajárak
Egyéb - Olaj

Zuhanórepülésben az olajárak

Jelentősen csĂśkkentek az olajĂĄrak a kiĂşjult gazdasĂĄgi aggodalmak hatĂĄsĂĄra. A brent olaj ĂĄra 10 szĂĄzalĂŠkkal csĂśkkent, az utĂłbbi 5 negyedĂŠv legnagyobb esĂŠsĂŠt produkĂĄlva. Az ĂŠszak-amerikai olaj ĂĄra mĂŠg nagyobbat esett, ez a 2008-ban kirobbant vĂĄlsĂĄg Ăłta tartott rekordot dĂśntĂśtte meg. A nyersolaj hatĂĄridős Ăźgyletei mellett mĂĄs fontos nyersanyagokĂŠi is estek, a rĂŠz pĂŠldĂĄul szintĂŠn 2008-as rekordjĂĄt Ă­rta felĂźl.

Londonban az ICE nyersolaj novemberi ĂĄra 102,76 dollĂĄros hordĂłnkĂŠnti ĂĄron zĂĄrt pĂŠnteken, ami 1,19 dollĂĄrral, 1,14 szĂĄzalĂŠkkal kevesebb, mint a korĂĄbbi ĂĄra. Az ĂŠv utolsĂł negyedĂŠvĂŠre a brent olaj 9,72 dollĂĄrral, 8,64 szĂĄzalĂŠkkal olcsĂłbb hordĂłnkĂŠnt, mint a harmadik negyedĂŠvben, ez 2010 mĂĄsodik negyedĂŠve Ăłta a legnagyobb ĂĄrzuhanĂĄs.

A havi előjegyzĂŠs szerint viszont 12,09 dollĂĄrt, azaz 10,53 szĂĄzalĂŠkot esett, ez pedig 2010 mĂĄjusa Ăłta rekord. Az ĂŠszak-amerikai nyersolaj novemberi ĂĄra 79,2 dollĂĄr, ez 2,94 dollĂĄros esĂŠs, de a zĂĄrĂĄs előtt ĂŠrintette a 78,77 dollĂĄrt is. A negyedĂŠves ĂĄra 16,22 dollĂĄrral alacsonyabb, mint a harmadik negyedĂŠvben.

A 17 szĂĄzalĂŠknyi csĂśkkenĂŠs 2008 zĂĄrĂł negyedĂŠve Ăłta a legnagyobb. A brent prĂŠmium olaj az USA nyersolajhoz kĂŠpest visszatĂŠrt 23,56 dollĂĄrra, miutĂĄn csĂźtĂśrtĂśkĂśn 21,81 dollĂĄros ĂĄron zĂĄrt. A tőzsdenyitĂĄs ĂŠrtĂŠke azt a hĂ­rt kĂśvette, hogy KĂ­na gyĂĄrszektora az egymĂĄst kĂśvető harmadik hĂłnapban is hitelt vett fel. A kedvet az is rontotta, hogy mĂŠg mindig nem lĂĄthatĂł pontosan, hogyan lĂĄbalhatna ki EurĂłpa a hitelvĂĄlsĂĄgbĂłl. Emiatt a kereskedők megprĂłbĂĄltak megszabadulni kockĂĄzatosabb ĂŠrtĂŠkpapĂ­rjaiktĂłl, Ă­gy a tĂśrzsrĂŠszvĂŠnyektől ĂŠs a nyersanyagoktĂłl.

A pĂĄnik mĂŠrtĂŠkĂŠt jĂłl mutatja, hogy a 701 ezer brent kontraktus cserĂŠje 33 szĂĄzalĂŠkkal nagyobb forgalmat jelent az eurĂłpai nyersolaj havi ĂĄtlagos forgalmĂĄnĂĄl. Ugyanakkor az amerikai olaj 599 ezer eladĂĄst jegyzett, ami 5,3 szĂĄzalĂŠkkal marad el a havi ĂĄtlagĂĄnĂĄl. Elemzők szerint az USA nem tĂşl fĂŠnyes gazdasĂĄgi helyzete ĂŠs alacsony kereslete hĂşzta le a piacot az utolsĂł negyedĂŠvben, valamint a polgĂĄrhĂĄborĂş sĂşjtotta LĂ­bia a vĂĄrtnĂĄl nehĂŠzkesebb visszatĂŠrĂŠse az olajpiacra.