close
Oroszország figyeli, mi történik a Gazprommal
Egyéb - Gáz

Oroszország figyeli, mi történik a Gazprommal

Az orosz kormĂĄny figyelemmel kĂ­sĂŠri, mi tĂśrtĂŠnik a Gazprommal kĂźlfĂśldĂśn – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz kormĂĄnyfő hĂŠtfőn, amikor Alekszej Miller, az orosz monopĂłlium vezĂŠrigazgatĂłja jelentĂŠst tett neki a helyzetről. Miller beismerte, hogy a Gazprom szĂĄmĂĄra a mĂşlt heti vizsgĂĄlatok kellemetlen meglepetĂŠst okoztak, ĂŠs hangsĂşlyozta, hogy a Gazprom akĂĄr bĂ­rĂłsĂĄgi Ăşton is kĂŠsz megvĂŠdeni jogait.

A Novo OgarjovĂłban, Putyijn rezidenciĂĄjĂĄn tartott talĂĄlkozĂłn Miller azt is jelentette, hogy az Északi Áramlat gĂĄzvezetĂŠken november 8-ĂĄn indul meg a gĂĄz NĂŠmetorszĂĄgba. A mĂĄsodik csővezetĂŠkből mĂĄr 700 kilomĂŠternyit leraktak, ĂŠs egy tovĂĄbbi cső lefektetĂŠsĂŠt is fontolgatjĂĄk, mĂ­g a MagyarorszĂĄgon is ĂĄthaladĂł DĂŠli Áramlaton 2015 decemberĂŠben szĂĄndĂŠkoznak megkezdeni a szĂĄllĂ­tĂĄsokat EurĂłpĂĄba. A miniszterelnĂśk hangsĂşlyozta, hogy “egyĂźtt kell műkĂśdni a hatĂłsĂĄgokkal azokban az orszĂĄgokban, ahol a Gazprom tevĂŠkenykedik, nyitottnak kell lenni, ĂŠs segĂ­teni kell a hivatalos szerveknek, objektĂ­v ĂŠs teljes kĂśrű informĂĄciĂłt kell rendelkezĂŠsĂźkre bocsĂĄtani. Putyin egyben kĂŠrte, hogy Miller tovĂĄbbra is tĂĄjĂŠkoztassa a fejlemĂŠnyekről azzal kapcsolatban, hogy az EurĂłpai BizottsĂĄg kezdemĂŠnyezĂŠsĂŠre a mĂşlt hĂŠten tĂ­z orszĂĄgban vĂŠgeztek vizsgĂĄlatokat a Gazprom partnereinĂŠl ĂŠs leĂĄnyvĂĄllalatainĂĄl, egyelőre nem ismert okbĂłl.

Putyin a talĂĄlkozĂłn elmondta, hogy az ĂŠv első kilenc hĂłnapjĂĄban az orszĂĄgban a gĂĄzfelhasznĂĄlĂĄs mĂĄr felĂźlmĂşlta a vĂĄlsĂĄg előtti időszakot, ez azt jelzi, hogy a gazdasĂĄg gyorsul. A miniszterelnĂśk egyben megbĂ­zta a Gazpromot, hogy terjesszen elő rĂŠszletes javaslatokat a JapĂĄnnal, KĂ­nĂĄval ĂŠs DĂŠl-KoreĂĄval valĂł egyĂźttműkĂśdĂŠsre vonatkozĂłan. JapĂĄnba OroszorszĂĄg mĂĄr szĂĄllĂ­t cseppfolyĂłsĂ­tott gĂĄzt, KĂ­nĂĄval ĂŠvek Ăłta folynak a tĂĄrgyalĂĄsok, de az ĂĄr kĂŠrdĂŠsĂŠben mĂŠg nem szĂźletett megĂĄllapodĂĄs, bĂĄr a mĂşlt hĂŠten az orosz fĂŠl nĂŠmi kĂśzeledĂŠsről szĂĄmolt be. DĂŠl-KoreĂĄval kapcsolatban pedig nemrĂŠg merĂźlt fel egy Észak-KoreĂĄn ĂĄtmenő gĂĄzvezetĂŠk ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠnek lehetősĂŠge, amely nemcsak DĂŠl-KoreĂĄt juttatnĂĄ gĂĄzhoz, hanem Észak-KoreĂĄnak is bevĂŠteleket jelentene.

Â