close
Zöldebb szabályozást várnak az európai megújulós szövetségek Brüsszeltől
Áram - Egyéb - Megújuló

Zöldebb szabályozást várnak az európai megújulós szövetségek Brüsszeltől

A megújuló energiaforrások fejlesztését támogató szabályozási változásokat sürget Brüsszelben a zöldenergia ipar, mert úgy vélik egy nemrég nyilvánosságbra hozott, az Európai Bizottságnak szánt dokumentumban, hogy a mai reguláció alapvetően a hagyopmányos energiapari tevékenységeknek kedvez. A SolarPower Europe pedig egyenesen azt kéri, emeljék meg 35 százalékra a 2030-as zöldenergia célt.

A megújuló iparág képviselőinek száímtásai szerint 2030-ra, a jelenlegi 28-ról 50 százaléékra emelkedhetne a zöldenergia részesedése. Úgy véli uyganakkor, hogy nemcsak a zöldenergia-termelést, de a decentralizációt is támogatnia kellene az energiapiari szabályozás reformjának. Az emnlített dokumentum szerint Brüsszelnek engednie kellene, hogy a tagorzságok szabadon választhassák meg, miylen gazdasági megoldásokkal kívánják a megújuló források fejlesztését ösztönözni. Az iparági szakemberek szerint több pőiacbarát megokdást kellene bevezetni, a direct támogatások helyett. A reformoknak a technológiai fejlesztéseket és az innovációt is segíteni kellene a megújuló ágazat szervezeteinek közös álláspontja szerint.

A vezető európai napenergia szervezet, a SolarPower Europe ugyanakkor arra hívta fel az Európai Bizottságot, mutassa meg, hogy a megújulók a zöldenergia fejlesztésben világelső, és segítse a klímaváltozás elleni küzdelmet ezze is. A SolarPower Europe a Nemzetközi Energiaügynökség nemrég megjelent jelentésére reagált felhívásával. A szervezet állásfoglalásában emlékeztet, hogy a Párizsi Klímacsúcson a széndioxid-kibocsátás csökkentése mellett kötelezték el magukat a résztvevők, ennek érdekében is, az EU tagországokban 2030-ra 27 százalékos megújuló arányt tűztek ki célul. A napenergia szövetség szakértői szerint ez kevés lesz ahhoz, hogy a klímacsúcson megcélzott 1,5 celsius fokos szint alatt tartsák a globális felmelegedést, ehhez legalább 35 százaélkra kellene szerintük növelni az uniós zöldenergia célt. Ezt azonban csak a mainál rugalmasabb és ösztönzőbb szabályozással lehet elérni.