close
Brüsszelnek nem tetszik a magyarországi szabályozás
Áram - Egyéb - Gáz

Brüsszelnek nem tetszik a magyarországi szabályozás

Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, hogy ültesse át nemzeti jogrendjébe a gáz- és villamos energiáról, az egyszerű nyomástartó edényekről szóló irányelveket, valamint a mérőműszerekre vonatkozó négy új uniós szabályt.

A testület közölte: felszólította Magyarországot, hogy teljes mértékben feleljen meg a harmadik energiacsomag követelményeinek és hajtsa végre, valamint alkalmazza a gáz- és villamos energiáról szóló uniós irányelveket.

A bizottság szerint a jelenlegi magyar gázügyi jogszabályok továbbra is lehetővé teszik a magyar kormány számára, hogy meghatározza a nemzeti hálózatokhoz való csatlakozás és hozzáférés bizonyos feltételeit, a kiegyensúlyozó szolgáltatások nyújtása, valamint a határon átnyúló infrastruktúrákhoz való hozzáférés feltételeit.

A gázirányelv szerint e kérdésekben a kizárólagos hatáskörnek a nemzeti szabályozó hatóságot kell megilletnie. Ezen túlmenően a nemzeti jogszabályok bizonyos költségtípusokat kizárnak a hálózati villamos energia és a gáztarifák számításából.

2015 februárjában a bizottság felszólító levelet küldött Magyarországnak. Mivel a testület megítélése szerint az előírások továbbra sem felelnek meg az uniós jogszabályoknak, most indokolással ellátott véleményt küldött.

Emellett az Európai Bizottság indokolással ellátott véleményében az egyszerű nyomástartó edényekről szóló új irányelv átültetésére is felszólította Magyarországot.

Az egyszerű nyomástartó edényekről szóló új irányelv az olyan, sűrített levegős vagy energiatároló egységekre vonatkozik, mint amelyeket például a gépjárművek és vonatok fékberendezéseiben használnak.

A bizottság arra hívta fel a figyelmet, hogy az irányelvet 2016. április 19-i határidővel kellett volna a nemzeti jogszabályozásba ültetnie Magyarországnak, amelyre mostantól két hónap áll rendelkezésére. Amennyiben erre nem kerül sor, az Európai Bizottság úgy határozhat, hogy az Európai Unió Bíróságán keresetet indít.

A Európai Bizottság továbbá arra szólította fel Magyarország mellett Ciprust, Finnországot, Írországot, Portugáliát és az Egyesült Királyságot, hogy ültessék át nemzeti jogrendjükbe a mérőműszerekre vonatkozó négy új uniós szabályt.

Az irányelvek azokat a szabályokat határozzák meg, amelyek lehetővé teszik, hogy a különböző mérőműszerek (mérlegek, valamint víz-, gáz-, villany- és távhőórák és taxiórák) kalibrálása az unió egész területén egységesen történjen.

Az uniós bizottság közlése szerint a tagállamoknak két hónap áll rendelkezésükre, hogy értesítést küldjenek az irányelvek teljes mértékű átültetéséről. Amennyiben erre nem kerül sor, az Európai Bizottság úgy határozhat, hogy az Európai Unió Bíróságán keresetet indít ellenük.