close
KSH: 1,1 százalék volt a novemberi infláció
Egyéb

KSH: 1,1 százalék volt a novemberi infláció

A fogyasztói árak novemberben átlagosan 1,1 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban, az előző hónaphoz viszonyítva az árak átlagosan 0,1 százalékkal nőttek – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Január-novemberben az árak átlagosan 0,3 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest.

A legnagyobb mértékben a szeszes italok, a dohányáruk, és a szolgáltatások drágultak egy év alatt.

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: jelentősebb árváltozás nem történt egy fogyasztási főcsoportban sem. Hozzátette: az látszik, hogy az élelmiszerek ára a tej, tejtermékek felvásárlási árának növekedése miatt nőtt. A dohánytermékek szeptemberi jövedéki adójának emelése még nem jelent meg a mutatóban, mert a régi készletek vannak forgalomban, így az év végéig jelentősen nem emeli az inflációt – mondta. Az üzemanyagok ára november elején csökkent, emiatt havi alapon árcsökkenést mértek, de éves alapon emelkedett az üzemanyagok ára. Decemberben is volt már emelés, az év végéig emelkedés várható a tavaly decemberivel ellentétben.

A karácsonyi akciók miatt az év végéig több árucikkre is árcsökkentés lehet majd jellemző. Az első 11 havi infláció 0,3 százalék lett, a hátralévő egy hónap ezen jelentősen nem fog változtatni – vélekedett.

Tavaly novemberhez viszonyítva az élelmiszerekért 0,7 százalékkal többet kellett fizetni, ezen belül a cukor ára 16,3, az étolaj ára 3,9, a csokoládé és kakaó ára 3,2 százalékkal a tej ára 0,9, a tejtermékekkel együtt 1,4 százalékkal nőtt. Csökkent viszont a sertéshús ára 8,2, a tojásé 3,5, a baromfihúsé 2,8 százalékkal.

Átlag felett drágultak a dohányáruk – 4,3 százalékkal – és a szolgáltatások, 1,8 százalékkal. A szolgáltatások között a lakbérek 3,1, a háztartási szolgáltatások 3,0 százalékkal emelkedtek, a TV-előfizetés 6,2, a szerencsejáték 5,0 százalékkal drágult, de a postai tarifák is 2,4 százalékkal emelkedtek.

Az egyéb, azaz a gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek ára 1,0 százalékkal nőtt, ezen belül a járműüzemanyagoké 0,6 százalékkal. A ruházkodási cikkek átlagosan 0,6 százalékkal drágultak. A háztartási energia ára nem változott.

A tartós fogyasztási cikkekért 0,8 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.

Októberhez viszonyítva novemberben az élelmiszerekért 0,4 százalékkal többet kellett fizetni, ezen belül a tejért 2,4, a sajtért 1,5, az étolajért 1,3, a sertéshúsért 0,9 százalékkal.

Csökkent 1,6 százalékkal a csokoládé és kakaó, 0,7 százalékkal a száraztészta és 0,5 százalékkal a liszt ára.

A legnagyobb mértékben a ruházkodási cikkek drágultak, 0,8 százalékkal. A szeszes italok, dohányáruk ára 0,2, a háztartási energiáé 0,1 százalékkal nőtt.

A tartós fogyasztási cikkek és a szolgáltatások ára átlagosan nem változott. Az egyéb cikkekért 0,5 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, ezen belül a járműüzemanyagokért 1,1 százalékkal.