close
Zöld energiával a jövőért!
Egyéb - Megújuló

Zöld energiával a jövőért!

Kedden mutatták be Budapesten a „Zöld energiával a jövőért!” című oktatócsomagot a Nemzeti Együttműködési Alap – Új nemzedékek jövőjéért kollégiuma támogatásával. A Zöld Áramlat Közhasznú Alapítvány gondozásában készült, iskoláknak szánt ismeretanyagot azoknak a tanároknak ajánlják, akik többet szeretnének nyújtani 9-16 éves tanulóiknak, mint amit a jelenlegi tanterv biztosít.

A csomag elsősorban környezeti nevelés, környezetvédelem, földrajz, fizika és biológia szakos tanárok közvetítésével juthat el a tanulókhoz. Az oktatóanyagon keresztül a diákok játékos formában ismerkedhetnek meg a fosszilis energiahordozók használatának korlátjaival, a fenntarthatóságot nem biztosító következményekkel (kimerülő készletek, egyre dráguló költségek, energiafüggőség) és a pótlásukra, kiváltásukra szolgáló alternatív energiaforrások használatának lehetőségeivel.

Az anyag a fenntarthatóság és a megújuló energiaforrások témakörére épül, komplexen vizsgálja az ezekben rejlő lehetőségeket. Szakmai alapon és tabuk nélkül térnek ki benne, többek között a vízenergia hasznosítására, de a nukleáris alapú energiatermelésre is, mivel a szakemberek szerint a Paksi Atomerőmű sem hagyható figyelmen kívül, ha a környezetbarát energiatermelési formák megismertetése a cél, mivel hazánk egyetlen atomerőműve a villamosenergia-termelés több mint 45%-át biztosítja, üvegházhatású gázok kibocsátása nélkül.

A szakemberek által összeállított oktatócsomag, pedagógusoknak nyújt segítséget a diákok környezettudatos neveléséhez. A most elkészült anyag egy iskolában levetíthető prezentációt tartalmaz, melynek tartalma egy vagy akár több tanórát is lefedhet. Tartozik hozzá egy oktatási segédlet is, melynek részei az előadás diáihoz tartozó magyarázat, valamint a témához kapcsolódó egyéb kiegészítők és adatok.

A ma tartott rendezvényen tanárok előtt vetítették le a prezentációt, az egyes diákat pedig maguk a szerzők mutatták be a pedagógusoknak, majd az előadások után a felmerülő kérdésekre is választ adtak. A bemutató végén valamennyi résztvevő digitális adathordozón kapta meg a prezentációt és az oktatási segédletet, valamint a program logóját, amelyet az iskola feltüntethet a honlapján, mint a kezdeményezés aktív részese.

A projekten dolgozó Zöld Áramlat Közhasznú Alapítvány a környezet és természetvédelem területén végzi tevékenységét, elsődleges célja a környezettudatos szemléletformálás, a megújuló energiaforrások elterjedésének elősegítése, nagyobb mértékű felhasználása, a tudatos és hatékony energiafogyasztás népszerűsítése.

Az alapítvány emellett szervezője az Élő Energia 2009-2013 rendezvénysorozatnak, melynek keretében már 30 konferenciát rendeztek önkormányzatoknak a megújuló energiák témakörében, neves elméleti és gyakorlati szakemberek bevonásával. A rendezvénysorozathoz kapcsolódóan kiadják a Zöld Áram című ingyenes, elektronikus kiadványt is, melynek eddig megjelent 14 számát, már több mint 2800 önkormányzathoz juttatták el.