close
Fukusima: elkezdik a fűtőelemek eltávolítását
Atom - Egyéb

Fukusima: elkezdik a fűtőelemek eltávolítását

A korábban az amerikai Three Mile Island atomerőmű balesete utáni helyreállítási munkákat vezető szakember szerint megfelelőek a tervek a Fukushima Daiichi atomerőmű 4. blokkjának pihentető medencéjéből a fűtőelemek eltávolítására.

Lake Barrett, korábban az amerikai energia minisztérium tisztviselője, jelenleg a Tokyo Electric Power Company (Tepco) tanácsadójaként egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a felkészülés alapos volt és bízik a sikerben. Hozzátette, hogy habár az üzemanyag-eltávolítás általában rutin művelet, de a reaktorépület megrongálódása jelentősen nehezíti a munkát – írta a Nucnet.

A Tepco speciális technológiát fejlesztett az egyedi műveletekhez, az üzemanyag eltávolítására a sérült épületből. Barnett szerint ez a lépés a telephely stabilizálásáról átteszi most már a hangsúlyt a valós elhárításra: ha az üzemanyag átkerül a tároló létesítménybe, a telephely biztonságosabbá válik.

Barett mindezt az után közölte, hogy a japán nukleáris hatóság (Nuclear Regulation Authority – NRA) megadta az engedélyt az üzemanyag eltávolítására és elszállítására egy biztonságos hosszabb távú tárolóba. Az NRA bejelentette, hogy a helyszínen ellenőrzi a Tepco tevékenységét.
A Tepco szerint a műveletek november második felében kezdődnek. Összesen 1533 üzemanyag kazetta van a 4. blokki pihentető medencében, amelyből 1331 kiégett, 202 pedig friss. Az eltávolítás a tervek szerint 2014 végéig tart.

A Tepco is közölte, hogy az üzemanyag eltávolítása rutin művelet lenne, de a 2011. márciusban a földrengés és cunami utáni hidrogénrobbanásban megsérült négyes blokki épület megnehezíti a feladatot. Így a művelet távol áll a normál üzemi feltételektől.