close
Visszatér a Gazprom Horvátországba
Egyéb - Gáz

Visszatér a Gazprom Horvátországba

Visszatér a Gazprom a horvát gázpiacra, ezáltal megszűnik az INA árképzési monopolhelyzete – jelentette a horvát tömegtájékoztatás csütörtökön.

A Gazprom piacra lépése nem kérdéses, mert “ők már itt vannak” – idézte a helyi sajtó Ivan Vrdoljak gazdasági minisztert megerősítve az eddigi nem hivatalos értesüléseket. A gáz árának csökkenésével kapcsolatosan azonban Vrdoljak nem bocsátkozott találgatásokba, kifejtve, hogy meg kell várni az ajánlatokat és a tárgyalások eredményét.
A horvát közszolgálati rádió (HR) a pénzügyminisztérium becslésére alapozva 70 lipás (mintegy 25 forintos) árcsökkenést vár januártól, miután az orosz állami gázvállalat megnyitja zágrábi irodáját, és ezáltal megszűnik az INA monopolhelyzete.

Sajtóértesülések szerint a Gazprom energetikai és ipari – különösen elektroenergetikai és petrokémiai – projektekben is érdekelt. A Vecernji List napilap azt írta, hogy az orosz vállalat kereskedelmi leányvállalata, a Gazprom Schweiz képviseleteként nyitja meg zágrábi irodáját. Hozzátette, hogy a horvát ipar számára eddig nagyon magas volt a gáz ára, és hogy az új piaci szereplők megjelenésétől Horvátországban gázárcsökkenést remélnek.

Különösen a kutinai Petrokemija, a horvát energetikai vállalat (HEP) és a nagy forgalmazók szerződéseiért lesz erős a verseny – teszi hozzá a lap.