close
Vége a norvég olajsztrájknak
Egyéb - Olaj

Vége a norvég olajsztrájknak

A norvég kormány engedett, az olajmunkások sztrájkja befejeződött, így a termelés újrakezdése is lehetséges, jelentette a Statoil.

A norvég állami olajvállalat készen áll a tengeri fúrótornyain való munka folytatására, miután a kormány lépéseket tett a munkások sztrájkjának beszüntetése érdekében. Az olajvállalatok képviseleti szervezetük (OLF) tanácsára elkezdték kizárni sztrájkolóikat a létesítményekből, az utolsó pillanatban azonban a kormány közbeavatkozását követően úgy döntöttek, hogy az evakuálásokat és üzemleállításokat nem folytatják. A munkások jó ideje tartó sztrájksorozata, amelyet az Energiainfo is követ, eddig 440 millió eurós kárt okozott a norvég olajiparnak és a társadalomnak az OLF számításai szerint.

A kormány és a sztrájkolók közti egyeztetéseknek még nincs vége, Hanne Bjurdrom munkaügyi miniszter javaslatairól a szakszervezet és az OLF a napokban is tárgyal. A pontok egyike a munkások azon joga, hogy az általános 65 éves korhatár helyett 62 éves koruktól élvezhessék a teljes körű állami nyugdíjat.

A Statoil a kormány lépéseinek hatására pár napja úgy nyilatkozott, hogy készen áll a szóban forgó mezőkön újraindítani a termelést a lehető leggyorsabban. Az állami szénhidrogén-vállalat szerint a leállított fúrótornyok újbóli üzembehelyezése két napot vesz igénybe, a termelés teljes helyreállítása pedig egy hétig tarthat.

Az érintett szénhidrogénmezők az Oseberg-Közép, az Oseberg-Dél, -Kelet és -C, valamint a Heidrun, Huldra, Veslefrikk és a Brage volt. Ezek újaüzemelése mellett a Statoil egy új terület feltörésébe is belefogott, a Sverdrupon lévő próbafúrásoknak már nekilátott. A vállalat jelentése szerint a 16/2-12 számú, a Geitungenen lévő blokkon 115 méter mély vízben 39 napig zajlanak a tesztmunkák. A területen egy korábbi próba nem hozott sikert, de a Johan Sverdrup mező összesen 1,7-3,3 milliárd olajegyenértéket rejt a vállalat becslései szerint, ami a harmadik legnagyobb szénhidrogénmező lehet a norvég vizeken, ezért a Statoil bizakodó a további kísérletekkel kapcsolatban. A vállalat ezen kívül egy másik tesztmukát is indít az Espevaeren lévő PL265-ön, az 55 napig tartó próbafúrásokat 20 napos teszttermelés követheti a felügyeleti szerv engedélye értelmében.