close
Három ajánlat érkezett a Temelin-i bővítésre
Atom - Egyéb

Három ajánlat érkezett a Temelin-i bővítésre

A cseh állami CEZ áramszolgáltató 2012. július 2-ig három ajánlatot kapott a temelini atomerőmű hármas és négyes blokkjának építésére.

A Westinghouse Electric megerősítette, hogy ajánlatot adott be két darab AP1000 típusú blokk építésére. A másik két ajánlat a francia Areva EPR1600 (európai nyomottvizes reaktor) típusa, illetve a Skoda, a Gidropressz és az Atomsztrojexport konzorcium MIR-1200 (Modernised International Reactor) típusa – írta a NucNet.

Daniel Benes, a CEZ vezérigazgatója kijelentette, a temelini atomerőmű befejezése az egy „fontos pillére” a CEZ stratégiájának, ezért örülnek, hogy három ajánlatot kaptak a világ vezető nukleáris szállítóitól. A telephelyen jelenleg két blokk üzemel, de azt eredetileg négy blokk számára jelölték ki.

A Westinghouse képviselője kijelentette, bízik benne, hogy megfelelnek a CEZ által meghatározott, a tervezésre, a szállításra, az építésre, az engedélyezésre és a projektre vonatkozó kritériumoknak. Eddig tíz AP1000 blokk építésére kötöttek szerződést világszerte: négy blokk Kínában, hat az Egyesült Államokban épül.

Csehországban hat atomerőművi blokk üzemel. Négy VVER-440 típusú blokk a Dukovany telephelyen és két VVER-1000 Temelinben. A Temelin-1 2002 júniusa, a Temelin-2 2003 áprilisa óta termel villamos energiát.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.