close
Ukrán gázhálózat: Gazprom vagy EBRD?
Egyéb - Gáz

Ukrán gázhálózat: Gazprom vagy EBRD?

Az ellenfél terepén magyarázta el az ukrán pénzügyminiszter, miért tartja igazságtalannak a jelenlegi orosz gázárakat. Még nem dőlt el, hogy a Gazprom és a Naftogaz Ukraini megegyezik-e a gázhálózat valamiféle átadásáról, az EBRD reméli, hogy a felújításhoz szükséges összegről még ez év végéig megszületik a kölcsönszerződés Ukrajnával.

Tovább küzd az igazságos orosz gázárért Ukrajna, mondja Mikola Azarov ukrán miniszterelnök. „Nem kedvezményekre van szükségünk. Igazságos gázárat szeretnénk. Milyen ár lenne az igazságos? Mondjuk a Gazprom a lengyel határon gázt ad el, vegyük le a Gazprom szállítási költségeit, amit az Ukrajnán való keresztülvitelért számít fel és megkapjuk az igazságos gázárat”, magyarázta Azarov egy orosz televíziós műsorban, írja az Interfax Ukrajna hírügynökség. A miniszterelnök megjegyezte, hogy a magas gázár miatt Ukrajnának jelentősen le kellett csökkentenie a gázfogyasztását, ami így a Gazpromot is érinti, hiszen egy nagy vásárlóját veszíti el.

Mint arról korábban beszámoltunk, a két ország közti megegyezés egyik útja az lehet, hogy ha a Gazprom részleges tulajdonjogot és/vagy üzemeltetési jogot kap az ukrán gázvezeték-rendszerben. A felújításra váró hálózatot az ukrán állam egyedül nem tudja finanszírozni, ezért külföldi befektetőkre lenne szüksége. Az erről szóló, orosz-ukrán tárgyalások a közeljövőben folytatódnak, és úgy tűnik, hogy a projektben szintén részt venni kívánó Európai Uniót kihagyják.

Ennek ellenére az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) arra számít, hogy az év végéig sikerül megegyeznie Ukrajnával a gázszállító rendszer felújításához szükséges kölcsönről, nyilatkozta a bank igazgatója, Andre Kuusvek. „Remélem, hogy év végén aláírhatjuk a projekt (papírjait)”, mondta egy hét eleji, Kijevben tartott konferencián. Kuusvek szerint a gázhálózat felújítási projektje nem csak Ukrajna, hanem az egész Európai Unió számára fontos.

Ukrajna 2011 nyarán jelentette be, hogy hozzálátna az 5-7 évig tartó munkálatoknak és a kezdetekben maga finanszírozná a projektet, ami összesen 5,3 milliárd dollárba kerül. A modernizáció első szakaszában az Urgenoj-Pomari-Uzsgorod gázvezetékhez látnának hozzá, külföldi tőke pénzintézetek bevonásával. Ez a lépcső három évet venne igénybe és 538,87 millió dollárt emésztene fel, amiből 230,87 milliót a Naftogaz Ukraini állna, a fennmaradó 308 milliót pedig kölcsönökből fedeznék. Ebből az EBRD 154 milliót adna.