close
Ukrajna és Oroszország az EU nélkül is boldogul gázárügyben
Egyéb - Gáz

Ukrajna és Oroszország az EU nélkül is boldogul gázárügyben

Bár hivatalos közleményt egyik ország vezetősége sem adott ki, sajtóértesülések szerint sínen van az orosz-ukrán gázárvita megoldása. A múlt heti találkozót követően kiderült, szakmai csoportok segítéségével állítanának fel egy közös leányvállalat alapítását kidolgozó stratégiát. Ukrajna az eddigi ár akár feléért is kaphatná az orosz gázt, az EU-t kihagyták az egyeztetésekből.

Továbbra is elsődleges szempont az igazságos gázár kiharcolása Ukrajna számára, mondta Viktor Janukovics ukrán elnök a múlt heti moszkvai látogatását követően. Mint azt megírtuk, az orosz és az ukrán államfő pár nappal ezelőtt azzal a szándékkal találkozott, hogy pontot tegyen a hosszú évek óta húzódó gázárvita végére. Janukovics a megbeszélés előtt elmondta, ismét felajánlja országa gázvezetékrendszere feletti irányítás átadását az orosz Gazprommal alapított vegyesvállalat számára, ám a tulajdonjogokból nem enged.

A találkozó eredményességéről sokáig nem értesülhetett a sajtó, de nem hivatalos források szerint sikerült megegyezni Janukovics és Vlagyimir Putyin államfőknek arról, hogy a két ország közösen üzemeltetné a gázhálózatot és ennek fejében valóba nagy mértékű gázárcsökkentést ért el Ukrajna. Ukrán és magyar hírügynökségi értesülések szerint az újonnan alapítandó, ukrán-orosz vegyesvállalat, amelyben az orosz Gazprom vesz majd részt, bérleti szerződés révén irányíthatja a stratégiai jelentőségű állami tulajdont.

Ha ezt az előzetes megállapodást tényleges megegyezés követi, Ukrajna igen nagymértékű, közel 50 százalékos gázárcsökkentést is elérhet, ha a 2012-es negyedik negyedéves árat, az ezer köbméterenkénti 430 dollárt vesszük alapul. A új ár 260 dollár lenne, amit korábban is felajánlott Moszkva, ám mégsem ezen az áron érkezett a gáz januártól Ukrajnába, mert az időközben felmerült újabb feltételt nem fogadta el Kijev. Ez Ukrajnának megszabta volna, hogy ha a bérbeadási szerződéshez szükséges feltételeket nem teljesíti június 1-ig, akkor a különbözetet visszamenőleg ki kell fizetnie, írja az Index.hu.

Viktor Janukovics a találkozót követő rövid tájékoztatójában mindössze annyit közölt, hogy az ügy megoldása érdekében nemzetközi szakértőket és pénzügyi alapokat is bevonnak a továbbiakban, valamint, hogy még mindig az Ukrajna számára megfelelő gázár kiharcolása a fő célja. Mint korábban elmondta, az előző elnök, Julija Timosenko által kötött gázszerződés miatt Ukrajna évente mintegy 6 milliárd dollárt veszít az ország. Amint a szakértői konzultációk véget érnek, a két államfő ismét találkozik, tette hozzá Janukovics. Korábban szó volt arról, hogy az üzemeltető vegyesvállalatba harmadik félnek bevennék az Európai Uniót is, de mivel ezt az ötletet az orosz fél a tárgyalások során végig ellenezte, végül nem került rá sor.