close
2020-ra létrejöhet a regionális gázpiac
Áram - Egyéb - Gáz

2020-ra létrejöhet a regionális gázpiac

Kovács Pál államtitkár rendkívül sikeresnek nevezete a cseh-magyar-szlovák villamosenergia-piac összekapcsolásának folyamatát, míg az egységes gázpiac létrejöttének idejét 2018-2020-ra prognosztizálta.

Hazánk érdekelt abban, hogy a sikeres cseh-magyar-szlovák villamosenergia-piaci összekapcsolás eredményeihez hasonlóan a szervezett földgázpiac esetében is megvalósuljon a piaci árak közti különbségek mérséklése, illetve a kapacitások minél hatékonyabb kihasználása – hangsúlyozta a Magyar Energiakereskedők Szövetsége (MEKSZ) I. Országos Konferenciájának nyitó előadásában Kovács Pál klíma- és energiaügyért felelős államtitkár. Az államtitkár rendkívül fontosnak nevezte azt a munkát, amit a 32 tagból álló szövetség az elmúlt időszakban elvégzett. Egyben megköszönte azt az aktív hozzájárulást is, amit a MEKSZ szakemberei a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által indított Gázipari Vízió Projekt során kifejtettek.

Kovács Pál ,,Az energiakereskedelem jelene és jövője” címmel megtartott előadásában elmondta: a Kormány a 2011-ben elfogadott Nemzeti Energiastratégia által lefektetett elvek és prognózisok alapján biztosítja az ágazat működéséhez szükséges jogszabályi kereteket. Hozzátette, Európában a fosszilis energia felhasználása terén 2050-ig nem várható jelentős elmozdulás. Az előttünk álló évtizedekben, ha lassú ütemben is, de mind a földgáz, mind pedig a villamos energia iránti igény is növekszik, ami elsősorban az ázsiai gazdaság dinamikus fejlődésének köszönhető. Előadásában rendkívül sikeresnek nevezete a cseh-magyar-szlovák villamosenergia-piac összekapcsolásának folyamatát, míg az egységes gázpiac létrejöttének idejét 2018-2020-ra prognosztizálta. Minden szomszédos országgal együttműködésre, a hálózatok kétirányúsítására törekszünk, amely alapvető fontosságú Magyarország energiabiztonsága szempontjából.

Herceghalmon megtartott rendezvényen Turai József, a MEKSZ elnöke ismertette a 2004-ben megalakult szövetség munkájának eredményeit, s úgy vélte: a szervezet mostanra vált integrálttá, egységessé, amit a konferencián résztvevő 160 megjelent szakember nagy száma is bizonyított. Kijelentette: a korábbi évtizedekben tapasztalt üzleti modellnek vége, az energetika szereplőinek új utakat kell keresniük, hiszen egész Európára jellemző a piactól való általános elfordulás, és az is elmondható, hogy a bankok egyre inkább kivonulnak az energetikai ágazat finanszírozásából. Éppen ezért mindenkinek érdeke a kedvezőtlen piaci folyamatok állami beavatkozással történő megállítása, amely során, a szövetség pedig tevékenyen lép fel tagjai érdekeinek képviseletében.

A szakmai konzultációs és érdekképviseleti céllal működő Magyar Energiakereskedők Szövetsége, a Magyar Villamosenergia-kereskedők Egyesületének (MVKE) utódjaként aktív szerepet vállal a magyarországi energiapiaci modell átalakításában. Villamos energia, valamint fölgáz tagozatának tagjai a piaci szereplőkkel, az ágazatot irányító kormányzati szervezetekkel, hivatalokkal történő rendszeres egyeztetésekkel, szakmai tájékoztatással, véleményeikkel és javaslataikkal hozzájárulnak a fenntartható piaci környezet kialakításához.