close
Ukrajna egyelőre nem kér orosz gázt
Blog - Egyéb - Gáz

Ukrajna egyelőre nem kér orosz gázt

Ukrajna az árvita miatt felfüggesztette az orosz gáz átszivattyúzását tározóiba – közölte Jurij Prodan ukrán energetikai miniszter szerdán. Az ország nem rendezte a márciusi gázszámláját.

A miniszter tájékoztatása szerint Kijev a Gazprom orosz állami gázvállalattal a korábbi – az idei év első negyedévére megállapított – árat szeretné ezentúl is fizetni: ezer köbméterenként 268,5 dollárt. Moszkva azonban április 1-jétől ezer köbméterenként 480 dolláros áron hajlandó gázt szállítani Ukrajnának. “A mai napon nem szivattyúzunk át földgázt tározóinkba. Még van idő megtenni később a szükséges gázmennyiség átszivattyúzását” – jelentette ki újságíróknak a tárca vezetője.

Ukrajna nem fizette ki időre Oroszországnak a márciusban szállított földgáz árát – jelentette be kedden a Gazprom orosz gázipari cég, amely azonban nem közölt semmit arról, hogy ennek lesz-e következménye.  A Gazprom szóvivője azt mondta, hogy Ukrajna teljes adóssága, a márciusi rendezetlen számlával együtt, eléri a 2,2 milliárd dollárt. Kijev számos esetben fizetett késedelmesen a múltban következmények nélkül, de 2008-2009, illetve 2005-2006 telén az árvita odáig fajult, hogy leállt az orosz gáz szállítása Európába Ukrajnán át.

A két ország közötti megállapodás értelmében Ukrajna a gázszállítás ellenértékét minden hónap 7-ig fizeti ki. Oroszország áprilistól csaknem duplájára emelte az Ukrajnának szánt földgáz árát, ami ezer köbméterenként így 485 dollár lett, miközben az európai fogyasztók átlagosan 370-380 dollárért kapják.