close
Újra fúrnak a Mecsekben
Atom - Egyéb

Újra fúrnak a Mecsekben

Rövidesen újraindulnak az évek óta szünetelő kutatások a Nyugat-Mecsekben, Boda térségében egy majdani nagyaktivitású hulladéktároló létesítése érdekében.

A kutatások, főként pénzügyi okokból, egy ideje abbamaradtak, 2012-ben is csupán monitoring tevékenység folyt a bodai térségben. Ez  most is folyamatos – mondta Kereki Ferenc, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Nonprofit Kft. 2012 végén azonban a hatóságok jóváhagyták az RHK Kft. kutatási tervét, amely alapján az idén megkezdődnek a földtani kutatások.

Kereki Ferenc elmondta: 12 mélyfúrást, két sekélyfúrást terveznek, a teljes fúráshossz 11 360 méter lesz, a legmélyebb fúrások 1300-1600 méter mélységig hatolnak le. Készül majd egy kutatóárok is egy kilométer hosszúságban. Az RHK Kft. ügyvezető igazgatója azt is elmondta, hogy Bátaapátiban, a Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolóban az idén közel ezerháromszáz, a paksi atomerőműből származó kis- és közepes aktivitású hulladékot tartalmazó hordó kerülhet végleges helyére, a föld alatti kamrába, ahol tavaly decemberben betárolták az első konténert.

Tájékoztatott arról, hogy a további tervek megvalósításához szeptemberben úgynevezett vizsgálati kamrát is nyitnak a föld alatt, és közben a másik kamratér nyugati oldalát feltárják egy vágattal. Novembertől pedig újabb két tárolótér vágathajtása kezdődik. Eközben folyamatosan és biztonságosan üzemeltetik a létesítményt – hangsúlyozta Kereki Ferenc.