close
Újabb dán milliók a brit szélenergiaiparba
Egyéb - Megújuló

Újabb dán milliók a brit szélenergiaiparba

A Dong Energy A/S 6 millió fontot tervez Anglia keleti aprján, a Humber régióban befektetni, egyebek mellett, egy tengeri szélenergia parkok kiszolgálására alkalmas szárazföldi bázis létesítésére. Ez újabb jelentős lépés, hogy a régió a szigetország és a kontinens egyik szélerőhasznosítási központja legyen.

A tervek szerint a dán cég, amely egyébként egymaga több szélenergia kapacitást létesített, mint egyetlen más versenytársa sem – jegyzi meg beszámolójában a Bloomberg, szóval a dán cég szereté megerősíteni jelenlétét Grimbsyben, és bővíteni brit piacon. Egy olyan szárazföldi bázist kíván létesíteni, amely legalább három az Északi-tengerre tervezett szélerőmű telepét is ki tudja szolgálni. A telep 2018-ra készülhet el, és 15 mérföldnyire lesz mindössze a Siemens által 160 millió fontos beruházással létesített turbinalapát gyártól. A két létesítmény meghatározó szerepet adhat a Humber régiónak a szigetország és Európa szélenergia termelésében. A Dong 6 millió fontot tervez a térségben befektetni, beleértve a szárazföldi bázist.

A Grimsbybe tervezett központ lesz az anyakikötője a Rolls-Royce által tervezett szervízhajóknak, amelyek lehetővé teszik a személyzetnek, hogy akár egy hónapig is a tengeren maradjanak, ami javítja a szélturbinaüzemeltetés hatékonyságát. Az első hajó, amelyet Norvégiában építenek, 2017-ben érkezik.