close
Több milliárd dolláros perrel fenyeget Nigéri öt nagy olajmultit
Egyéb - Olaj

Több milliárd dolláros perrel fenyeget Nigéri öt nagy olajmultit

Az elmúlt években már meglehetősen zord körülmények között működtek a nemzetközi olajtársaságok Nigériában: nyomott árak, sorozatos támadások a csővezetékek ellen. Most pedig a kormány összesen 12,7 milliárd dollára perel öt nemzetközi olajtársaságot, mert szerintük 2011 és 2014 között illegálisan exportáltak kőolajat az országból.

A nigeri kormány az Enit, a Chevront, a Totalt, a Shellt, és a Petrobrast kívánja bíróság elé citálni, sőt nem kizárt, hogy az Exxon is csatlakozik majd a csoporthoz. Az AP kormámnyzati tisztviselőkre hivatkozva arról számolt be, hogy a kabinet álláspontja szerint eltérés van az adott időszakban a cégek által bejelentette és ténylegesen szállított mennyiségek között. Megfigyelőknek úgy tűnik, az ügynek vannak korrupciós vonastkozásai, miközben Nigéria iygekszik megszabadulni a Föld legkorruptab országa címtől. Ezek a törekvések különösen erőteljesek az olajiparban és a nigériai állami olajtársasággal kapcsoaltban. Az év elején egy kormányzati ellenpőrzés során kiderült, hogy a cég 16 millió dollárnyi bevételt nem fizetett be az államkasszába, később egy újabb 2,3 millió dolláros elmaradt befizetésre derült fény. A helyi koprrció lesz az egyik fontos szempont a jövő héten kezdődő Chevron perben is – jegyzi meg az oilprice.com.

Egy másik fontos összetevője az ügynek, a helyi lakosság növekvő ellenséges hozzáállása a nagy olajvállalatokhoz. A Niger Deltában portyázó és a vezetékeket rendre megtámadó militáns csoportokat részben ez a növekvő ellenszenv termelte ki. Az AP jelentésében emlékeztet, a helyi közösségek az olajtársaságokat teszik felelőssé a térség környezetszennyezéséért. A helyi sajtójelentések szerint a deltavidéket farmerek és halászok tömegei voltak kénytelenek elhagyni, a környezetszennyezés és a militáns csoportok tevékenysége miatt.