close
Új szenes erőmű épül Lengyelországban
Egyéb - Szén

Új szenes erőmű épül Lengyelországban

MĂĄsfĂŠl milliĂĄrd eurĂłs kĂśltsĂŠggel Ăşj szenes erőművet ĂŠpĂ­t LengyelorszĂĄgban a nĂŠmet RWE ĂŠs a lengyel Kompania Weglowa. Az erőmű tervezett teljesĂ­tmĂŠnye 800 megawatt. Az RWE ezzel a beruhĂĄzĂĄssal belĂŠp a lengyel ĂĄramtermelői piacra – jelentette ki JĂźrgen Grossmann, az RWE vezĂŠrigazgatĂłja a PrĂĄvo cĂ­mű cseh lapnak adott interjĂşjĂĄban.

Az RWE rĂŠszesedĂŠse a beruhĂĄzĂĄsban 75 szĂĄzalĂŠk, mĂ­g a Kompania WeglovĂĄĂŠ 25 szĂĄzalĂŠk. A szĂŠnerőművet DĂŠl-LengyelorszĂĄgban Wola vĂĄrosa mellett ĂŠpĂ­tik fel 2013-ig. Az erőmű Ăźzembe helyezĂŠsĂŠt 2015-re tervezik. Az Ăşj erőmű ĂŠvente mintegy 2,5 milliĂł tonna szenet fogyaszt majd el, s a legkorszerűbb műszaki berendezĂŠsekkel lesz felszerelve. Ennek kĂśvetkeztĂŠben a szennyező szĂŠndioxid kibocsĂĄtĂĄsa jĂłval alacsonyabb lesz, mint a rĂŠgi erőművekĂŠ – ĂĄllĂ­totta a vezĂŠrigazgatĂł.

Az RWE mĂĄr nĂŠhĂĄny ĂŠve jelen van a lengyel energetikai piacon, s tulajdonĂĄban van a varsĂłi szĂŠkhelyű STOEN ĂĄramszĂĄllĂ­tĂł.”UtolsĂł beruhĂĄzĂĄsaink ĂŠrtĂŠke a tervezett Ăşj erőművet is beszĂĄmĂ­tva mintegy 2,5 milliĂĄrd eurĂłt tesznek ki. Ezzel az RWE a legnagyobb kĂźlfĂśldi beruhĂĄzĂłk ĂŠlĂŠre kerĂźlt LengyelorszĂĄgban” – szĂśgezte le az interjĂşban Grossmann.

LengyelorszĂĄg a 2008-2013-as időszakra 208,5 milliĂł tonna emissziĂłra kapott engedĂŠlyt BrĂźsszeltől. Ez 26,5 szĂĄzalĂŠkkal kevesebb, mint amennyit a lengyel kabinet eredetileg kĂŠrt az EurĂłpai BizottsĂĄgtĂłl. SzakĂŠrtői vĂŠlemĂŠnyek szerint ez a helyzet nyomĂĄst gyakorol a lengyel energetikai ipar korszerűsĂ­tĂŠse irĂĄnyĂĄban. Jelenleg a helyi ĂĄramtermelĂŠs nagymĂŠrtĂŠkben a lengyel szĂŠniparon alapszik, s az erőművek tĂśbbsĂŠge igencsak elavult, jegyezte meg a cseh ĂşjsĂĄg.