close
Eshet-e a gáz ára?
Egyéb - Gáz

Eshet-e a gáz ára?

Folyamatosan drĂĄgul a gĂĄz, de semmi sem tart ĂśrĂśkkĂŠ. Ha mĂĄsĂŠrt nem, hĂĄt ezĂŠrt mindenkĂŠppen feltehetjĂźk a kĂŠrdĂŠst, mikor fordul meg vĂŠgre a trend? A vĂĄlasz kettős. Ha nő a piaci szereplők mozgĂĄstere, ha egymĂĄssal versenyre kelhetnek, akkor tĂśbbfajta ĂĄr jelenhetnek meg a piacon, s az azok kĂśzĂźl jĂłl vĂĄlasztĂł vevők a korĂĄbbinĂĄl kedvezőbb helyzetbe kerĂźlhetnek. MĂĄsrĂŠszt viszont nem vonhatjuk ki magunkat a nemzetkĂśzi ĂĄrtendenciĂĄk hatĂĄsa alĂłl, bĂĄr azok kĂśvetkezmĂŠnyeit egyes fogyasztĂłi csoportokra nĂŠzve politikai, szociĂĄlis vagy mĂĄs megfontolĂĄsbĂłl a kormĂĄny tompĂ­thatja.

VilĂĄgszerte drĂĄgulnak az energiahordozĂłk, kĂśztĂźk a fĂśldgĂĄz is. A termĂŠk piacĂĄn MagyarorszĂĄg, nemzetkĂśzi ĂśsszehasonlĂ­tĂĄsban szerĂŠny gazdasĂĄgi erejĂŠnĂŠl fogva ĂŠs nettĂł szĂŠnhidrogĂŠn importőr volta miatt mindenkĂŠppen ĂĄrkĂśvető pozĂ­ciĂłban van. RĂĄadĂĄsul uniĂłs tagsĂĄga miatt be kell tartania bizonyos kĂśzĂśs jĂĄtĂŠkszabĂĄlyokat is, vagyis abban sem dĂśnthet teljesen a sajĂĄt elhatĂĄrozĂĄsa szerint, hogy a kĂźlfĂśldi ĂĄrhatĂĄsokat milyen ĂźtemezĂŠsben ereszti rĂĄ a kĂźlĂśnbĂśző fogyasztĂłi csoportokra.

MindazonĂĄltal van jĂĄtĂŠktere, s azt ki is hasznĂĄlja. A jĂł alkupozĂ­ciĂłjĂş nagyfogyasztĂłkat mĂĄr ĂŠvekkel ezelőtt kiengedte a szabad gĂĄzpiacra, ahol az ott aktĂ­v legnagyobb szereplő, az EMFESZ Kft. a kĂśzĂźzeminĂŠl alacsonyabb ĂĄron szolgĂĄlta ki az Ăźgyfeleit. Ugyanakkor, ĂĄrelőnyĂźk dacĂĄra maguk a versenypiaci kereskedők is kĂŠnytelenek folyamatosan tovĂĄbbhĂĄrĂ­tani azt az ĂĄremelkedĂŠst, amit maguk is elszenvedtek. Vagyis a nagyfogyasztĂłk, bĂĄr a korĂĄbbinĂĄl alacsonyabb ĂĄrat ĂŠlvezhettek a versenypiacra kilĂŠpve, akkortĂłl nekik is folyamatosan drĂĄgult a gĂĄz. A hazai szabĂĄlyozĂĄs a kĂśzepes mĂŠretű piaci szereplőket a gĂĄztĂśrvĂŠnnyel mĂĄr nem csak kiengedte, de ki is kĂŠnyszerĂ­tette a szabadpiacra. E felhasznĂĄlĂłi csoport fizetőkĂŠpessĂŠge ĂŠs alkuereje is rosszabb a nagyobb vevőkĂŠnĂŠl. Előbbi tulajdonsĂĄguk riaszthatja, utĂłbbi vonzhatja a kereskedőket, amelyek ĂśsszessĂŠgĂŠben mĂĄris keresik az utat hozzĂĄjuk. A gĂĄztĂśrvĂŠny bizonyos „fĂŠl vĂŠdett” pozĂ­ciĂłt kĂ­nĂĄl szĂĄmukra, ettől azonban – ahogyan a nagy felhasznĂĄlĂłk sem, Ăşgy ezek sem szĂĄmĂ­thatnak csĂśkkenő gĂĄzĂĄrakra, legfeljebb a piacra valĂł kilĂŠpĂŠsĂźkkor az előzőnĂŠl alacsonyabb gĂĄzdĂ­jakra. 

FormĂĄlisan kedvező helyzetet kĂ­nĂĄl a lakossĂĄgnak ĂŠs a kisfogyasztĂłknak a gĂĄztĂśrvĂŠny. Maradhatnak mostani szolgĂĄltatĂłjuknĂĄl, de szerencsĂŠt is prĂłbĂĄlhatnak a versenypiacon. UtĂłbbin a kĂśzĂźzeminĂŠl 8 szĂĄzalĂŠkkal alacsonyabb ĂĄrral indulhattak a mĂĄr emlĂ­tett EMFESZ-nĂŠl, ĂĄm ez az ĂĄr is kĂśveti a trendet. Érdemes megjegyezni, hogy mikĂśzben a tĂĄrsasĂĄg nem vonta vissza a kĂśzĂźzemihez viszonyĂ­tva 8 szĂĄzalĂŠkkal olcsĂłbb lakossĂĄgi gĂĄzra vonatkozĂł ajĂĄnlatĂĄt, mĂĄr nem is szerepelteti hirdetĂŠseiben. 

A versenypiac meglĂŠte tehĂĄt nem garancia az ĂĄresĂŠsre. MestersĂŠgesen, hatĂłsĂĄgi ĂĄrmeghatĂĄrozĂĄssal illetve kontrollal viszont megĂłvhatĂłk egyes fogyasztĂłrĂŠtegek az erőteljes drĂĄgulĂĄstĂłl. A magyarorszĂĄgi importőr – előszĂśr a Mol, jelenleg az E.ON FĂśldgĂĄz Trade – ĂŠvek Ăłta kĂŠnytelen a beszerzĂŠsi import ĂĄrnĂĄl alacsonyabban tovĂĄbbadni belfĂśldĂśn a fĂśldgĂĄzt. A szociĂĄlis indĂ­ttatĂĄsĂş szabĂĄlyozĂĄs mĂ­nuszba vitt a Mol gĂĄz ĂźzletĂĄgĂĄt, illetve tetemes, jelenleg 20 milliĂĄrd fĂślĂśtti vesztesĂŠg felhalmozĂĄsĂĄra kĂŠnyszerĂ­tette az E.ONt. Nem is tűnik Ăşgy, hogy a helyzet ĂŠrdemben vĂĄltozzon. A kĂŠt eddigi idei gĂĄzĂĄremelĂŠs elmaradt a Magyar Energia Hivatal ĂĄltal indokoltnak tartottĂłl, s nem vĂĄrhatĂł vĂĄltozĂĄs a kĂśvetkező negyedĂŠvi emelĂŠseknĂŠl sem. Ez azt jelenti, hogy a hazai lakossĂĄg egyrĂŠszt mindenkĂŠppen tovĂĄbbi gĂĄzdrĂĄgulĂĄsra szĂĄmĂ­that, mĂĄsrĂŠszt azt, hogy ez a drĂĄgulĂĄs messze nem annyi, mint amennyit – a helyzetet ki tudja, meddig elviselő – E.ONnal lenyeletnek. 

A mestersĂŠgesen alacsonyabban tartott ĂĄr beszűkĂ­ti a versenypiacon aktĂ­v kereskedők mozgĂĄsterĂŠt is. Az egyĂŠbkĂŠnt fokozatos lebontĂĄsra Ă­tĂŠlt lakossĂĄgi gĂĄzĂĄr tĂĄmogatĂĄs nem csak piaci szempontbĂłl is torzĂ­tja a kĂŠpet. TermĂŠktĂĄmogatĂĄskĂŠnt jelenik meg az az Ăśsszeg, amelyet szociĂĄlis segĂŠlykĂŠnt kellene eljuttatni a rĂĄszorulĂłknak. A rendszer most ĂŠrvĂŠnyes, gĂĄzĂĄr visszaigĂŠnylĂŠsi formĂĄja a hĂ­rek szerint sok visszaĂŠlĂŠsre adott alkalmat. Mindennek a tetejĂŠbe kĂśzgazdĂĄszok kĂŠtsĂŠgbe vonjĂĄk, hogy valĂłs gazdasĂĄgi, tehĂĄt szociĂĄlis indoka lenne a gĂĄzĂĄr tĂĄmogatĂĄsnak. FelmĂŠrĂŠsek szerint a hazai lakossĂĄg az uniĂłs ĂĄtlagnĂĄl jĂśvedelme jĂłval kisebb hĂĄnyadĂĄt, mindĂśssze hĂŠt szĂĄzalĂŠkĂĄt kĂślti energiĂĄra. (TĂĄvkĂśzlĂŠsre, mĂŠdiaszolgĂĄltatĂĄsokra ennek a tĂśbbszĂśrĂśsĂŠt.) Ugyanakkor a tĂĄmogatott gĂĄzĂĄrak mellett tovĂĄbbra sem takarĂŠkoskodnak az energiahordozĂłkkal. 

Van azonban nĂŠhĂĄny olyan teĂłria, amelyek az energiaĂĄrak kordĂĄban tartĂĄsĂĄt, esetleges csĂśkkenĂŠsĂŠt valĂłszĂ­nűsĂ­tik. KĂśzĂśs bennĂźk, hogy a megĂşjulĂł energiahordozĂłk hasznĂĄlatĂĄnak erőteljes elterjedĂŠsĂŠre, illetve a hazai, nem hagyomĂĄnyos gĂĄztermelĂŠs felfuttatĂĄsĂĄra alapoznak. Ezek ĂĄrlenyomĂł hatĂĄsĂĄban azonban a mostani ismeretek alapjĂĄn hiba lenne bĂ­zni. Ismert, hogy igen lassan halad a megĂşjulĂłk arĂĄnyĂĄnak magyarorszĂĄgi nĂśvelĂŠse, s az is tudott, hogy ezekből a szĂŠnhidrogĂŠn ĂŠgetĂŠsĂŠnĂŠl drĂĄgĂĄbban, pillanatnyilag is csak ĂĄllami tĂĄmogatĂĄssal ĂĄllĂ­thatĂł elő energia. A terĂźleten persze komoly fejlesztĂŠsek folynak, ĂŠs nem kizĂĄrt, hogy idővel ĂŠrezhetően olcsĂłbban lehetne zĂśldenergiĂĄt előĂĄllĂ­tani. De nem is tĂşl valĂłszĂ­nű. MagyarorszĂĄg zĂśld energia forrĂĄsai azonban ma nem tűnnek akkorĂĄnak, hogy bevetĂŠsĂźkkel ĂŠrdemben csĂśkkenteni lehessen az orszĂĄg gĂĄzimport fĂźggősĂŠgĂŠt, plĂĄne nem a gĂĄzĂĄrait. Mellesleg azt is hiba lenne gondolni, hogy az esetleg olcsĂłbban előĂĄllĂ­tott energiĂĄt a termelők ĂŠs a kereskedők olcsĂłn is akarjĂĄk eladni. Ne felejtsĂźk el, hogy a gĂĄzĂĄrak mostani szintjĂŠĂŠrt sok minden felelőssĂŠ tehető, csak ĂŠppen a mĂśgĂśttĂźk ĂĄllĂł kĂśltsĂŠgek nĂśvekedĂŠse nem. 

Pillanatnyilag nem reĂĄlis a hazai, nem hagyomĂĄnyos gĂĄzkincs termelĂŠsĂŠben sem bĂ­zni. A szakĂŠrtők egyelőre nem is Ă­gĂŠrik biztosra, hogy beindul a MakĂłi ĂĄrokban a gĂĄztermelĂŠs, de ha mĂŠgis, azt, mondjĂĄk, az nagyon sokba fog kerĂźlni.