close
Új földgázmező az izraeli partoknál
Egyéb - Gáz

Új földgázmező az izraeli partoknál

Az izraeli Delek csoport és a Noble Energy nevű vállalat jelentős gázkészletekre utaló jelekről számolt be a Karís 1, vagyis Cápa 1 nevű területen 4790 méterrel a tenger alatt, a Haifától 75 kilométerre északnyugatra végzett próbafúrásoknál.

Az első becslések szerint 80-100 milliárd köbméter gázt tartalmaz az újonnan feltárt gázmező, amelynek nagyságát eredetileg csak 56 milliárd köbméternyinek vélték. Ha igaznak bizonyulnak az új feltételezések, akkor ötöde vagy hatoda a régebben feltárt Leviatán nevű lelőhelynek, amely az utóbbi évtized legnagyobb földgázfelfedezése volt szintén a haifai partoknál. A következő napokban megerősítik a fúrótornyokat, valamint további elektromos szeizmológiai és mágneses vizsgálatokat végeznek a természeti kincs nagyságának pontosabb meghatározása érdekében.

Szilván Salom energia és vízügyi miniszter elmondta: “üdvözlöm a Cápa gázmezőről szóló híreket”. “A földgázkészletek növekedése a helyi ipar számára nagyobb gázfelhasználást tesz lehetővé és növeli az állam oktatásra, népjóléti intézkedésekre, egészségügyre és beruházásokra költhető bevételeit” – tette hozzá.

Izraeli kutatók elsőként az észak-izraeli partoktól körülbelül 100 kilométerre lévő, a mai ismeretek szerint 283 milliárd köbméter földgázt tartalmazó, Támárnak elnevezett tenger alatti gázmezőt tárták fel, amelynek kitermelése március végén megkezdődött. 2010-ben találtak rá a Haifától százharminc kilométerre levő, Leviatán lelőhelyre, amelynek kitermelése 2016-ban kezdődhet el, és amelytől már rövid távon is évi 3,6 milliárd dolláros megtakarítás várnak az ország energiaszámlájában.