close
300 milliárdot fektet be itthon a Mol
Egyéb - Olaj

300 milliárdot fektet be itthon a Mol

A Mol-csoport 300 milliárd forintot kíván beruházni a következő három évben Magyarországon a piac szűkülése ellenére, betartva múlt év őszi ígéretét – erősítette meg a Mol-csoport magyarországi működéséért felelős vezérigazgató-helyettes csütörtökön Budapesten, egy szakmai konferencián.

A Napi Gazdaság című lap Átalakuló energiapiac 2013 című fórumán Fasimon Sándor hangsúlyozta: ahhoz azonban, hogy a beruházási terv megvalósulhasson, kiszámítható és támogató gazdasági környezetre van szükség. Szóvá tette, hogy a Mol kutatási területe Magyarországon a harmadára csökkent, és új koncessziókat az állam nem adott ki, bár ígéret volt rá.

Úgy vélte, ebben a helyzetben a Molnak – piaci érdekeit szem előtt tartva – a nemzetközikutatás-vezérelt termelésre kell fókuszálnia. Emellett a magyar olajcégnek fontos megszerzett pozícióinak megtartása a térségben. Így növekedést szeretne elérni például Romániában, Szerbiában, Szlovéniában és Csehországban; piacvezető pozícióját megtartani Magyarországon és Szlovákiában; a horvát és bosnyák piacot pedig konszolidálni kívánja. Mindezt a kitermelés maximalizálásával kívánja végrehajtani a társaság – mondta.

A vezérigazgató-helyettes utalt arra, hogy a világ szénhidrogénpiaca főként a palagáz és a palaolaj teremtette új lehetőségek miatt átalakulóban van. Példaként hozta, hogy az Amerikai Egyesült Államok az új palagáz-kitermelési lehetőségek miatt nemcsak önellátóvá vált ezen a területen, de mint potenciális exportőrrel is számolni kell vele a földgázpiacon. Úgy vélte ugyanakkor, hogy a kőolaj ára a továbbiakban is tartósan magas marad.