close
Türkmén gázt vennének a törökök
Egyéb - Gáz

Türkmén gázt vennének a törökök

A sajåt gåzzal alig rendelkezþ, de tÊrsÊgi gåzkÜzponti szerepre tÜrþ TÜrÜkorszåg tßrkmÊn gåz våsårlåsåról tårgyal sajåt felhasznålåsra, vagy a majdani Nabucco vezetÊken keresztßli reexportra. A tÜrÜkÜknek mår azeri gåzra is van egy nÊhåny hónappal koråbbi ígÊretßk. A kisåzsiai orszåg nem egyszerÝen tranzitþr szeretne lenni, hanem jelentþs gåzkereskedþ is. 

TĂśrĂśkorszĂĄg ĂŠvi 5,5 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter fĂśldgĂĄzt vĂĄsĂĄrolna a malajziai Petronas tĂĄrsasĂĄgtĂłl, amely egy tĂźrkmenisztĂĄni olaj- ĂŠs gĂĄzlelĂľhelyet Ăźzemeltet. A gĂĄzt sĂťrĂ­tett, vagy cseppfolyĂłsĂ­tott formĂĄban, esetleg normĂĄl ĂĄllapotban, vezetĂŠken juttatnĂĄk el a megrendelĂľhĂśz. Vagy a tĂśrĂśk piacon hasznĂĄlnĂĄk fel, vagy tovĂĄbb ĂŠrtĂŠkesĂ­tenĂŠk, vagyis mĂŠg meglehetĂľsen sok a nyitott kĂŠrdĂŠs azon tĂĄjĂŠkoztatĂĄs szerint, amelyet Taner Yildiz tĂśrĂśk energiaminiszter adott ĂşjsĂĄgĂ­rĂłknak, miutĂĄn azeri partnerekkel tĂĄrgyalt. “Ott, ahol a Petronas dolgozik, 5-5,5 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter gĂĄz van. JeleztĂźk a tĂźrkmĂŠn miniszternek, hogy megvennĂŠnk a mennyisĂŠget. Nem lĂĄtjuk akadĂĄlyĂĄt, hogy ezt a gĂĄzt a tĂśrĂśk piacra juttassuk, vagy azon keresztĂźl tovĂĄbbszĂĄllĂ­tsuk, mĂĄs vevĂľkhĂśz” – mondta. “Vagyis a felhozott mennyisĂŠg egĂŠszĂŠre ajĂĄnlatot adhatunk”.

TĂśrĂśkorszĂĄg ĂŠs partnerei tagjai a majdani, mintegy 10 milliĂĄrd dollĂĄros Nabucco gĂĄzvezetĂŠk projektnek, s azon dolgoznak, hogy a szĂĄllĂ­tĂĄsi Ăştvonal szĂĄmĂĄra forrĂĄsokat talĂĄljanak. Ha Ăźzembe helyezik a vezetĂŠket, csĂśkkenhet az eurĂłpai felhasznĂĄlĂłk kitettsĂŠge az orosz gĂĄznak. A csĂľ kapacitĂĄsa ĂŠvi 31 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter lenne, ĂĄtadĂĄsa 2014-re vĂĄrhatĂł. Ugyanakkor a projektnek mĂŠg egyetlen szĂĄllĂ­tĂĄsi szerzĂľdĂŠse sincs. Az eddigi bejelentĂŠsek szerint a csĂľbe tĂźrkmĂŠn, azeri, iraki, irĂĄni ĂŠs egyiptomi gĂĄz kerĂźlhet, IrĂĄn esetĂŠben ĂŠrtelemszerĂťen ki kell vĂĄrni az orszĂĄg kĂśrĂźli nemzetkĂśzi feszĂźltsĂŠg.

A malajziai tĂĄrsasĂĄg olyan tĂźrkmĂŠn partmenti vizeken termel, amely elemzĂľk szerint ĂśsszekĂśttetĂŠsben lehetazeri vizeken lĂŠvĂľ szĂŠnhidrogĂŠn fĂşrĂł tornyokkal. EgyĂŠbkĂŠnt ĂŠppen a tĂŠrsĂŠg orszĂĄgainak terĂźleti vitĂĄi nehezĂ­tettĂŠk az utĂłbbi idĂľben a medence hatalmas olaj- ĂŠs gĂĄzkincsĂŠnek kiaknĂĄzĂĄsĂĄt.OroszorszĂĄg, IrĂĄn, TĂźrkmenisztĂĄn, AzerbajdzsĂĄn ĂŠs KazahsztĂĄn is jogot formĂĄl egyes, korĂĄbban kĂśzĂśsnek szĂĄmĂ­tĂł lelĂľhelyekre, a SzovjetuniĂł felbomlĂĄsa Ăłta.Ugyanakkor Yildiz szerint vannak olyan terĂźletek, ahol egyĂŠrtelmĂťen el lehet dĂśnteni a blokk hovatartozĂĄsĂĄt. TĂśrĂśkorszĂĄg ĂŠppen ezĂŠrt csak olyan terĂźletrĂľl szĂĄrmazĂł gĂĄz megvĂĄsĂĄrlĂĄsĂĄrĂłl tĂĄrgyal, amelyerĂľl nem folynak vitĂĄk, a tĂźrkmenisztĂĄni partmenti lelĂľhelyek pedig ĂŠppen ilyenek.

A Nabucco rĂŠszvĂŠnyesei a magyar MOL, a romĂĄnaiTransgaz, a bulgĂĄriaiBulgargaz, a tĂśrĂśkorszĂĄgiBotas, a nĂŠmetorszĂĄgi RWE ĂŠs az osztrĂĄk OMV. A projekt versenytĂĄrsa az orosz hĂĄtterĂť DĂŠli ĂĄramlatnak, ĂŠs mĂĄs olyan vĂĄllalkozĂĄsoknak, amelyek a mostaninĂĄl olcsĂłbb gĂĄzt hozna EurĂłpĂĄba TĂśrĂśkorszĂĄgon ĂĄt. Ilyen a Transz-Adria vezetĂŠk (TAP), azITGI, illetve az AGRI-nak. TĂśrĂśkorszĂĄgnak kevĂŠs sajĂĄt gĂĄzforrĂĄsa van, de arra tĂśrekszik, hogy a kelet ĂŠs a nyugat kĂśzĂśtti gĂĄzkĂśzponttĂĄ fejlessze ĂśnmagĂĄt.

Â