close
Tüntetés az atomvonat ellen Németországban
Áram - Egyéb

Tüntetés az atomvonat ellen Németországban

Majd háromévi szünet után tegnap Franciaországból visszaindult Németországba az első – feldolgozott nukleáris hulladékot szállító – atomvonat – tudatta a Magyar Hírlap Online. A két ország közötti nukleáris szállítmányok felújításáról többszöri nekirugaszkodás után a január utolsó napján megtartott francia-német csúcson jött létre megállapodás.

Az északnyugat-franciaországi La Hague atomhulladék-feldolgozó gyár telepéről röviddel reggel 7 óra előtt gördült ki a vonatszerelvény, amely ma hajnalban ért a németországi Gorleben ideiglenes atomtározójához. Franciaország 1998 májusában függesztette fel a német nukleáris hulladék forgalmát, az után, hogy egy németországi fűtőelem-szállítmány öntöttvas konténerein a megengedetthez képest több százszoros sugárszennyezést mértek a francia Cogema cég La Hague-i célállomásán.

A tegnap reggeli premiernél a francia Greenpeace szervezet néhány aktivistája tüntetett, de incidensre nem került sor. A hat konténerből álló szerelvény biztonságos haladására háromszáz rendőr ügyelt.
Az észak-németországi Gorlebenig vezető út mentén a Greenpeace és más atomellenes környezetvédő szervezetek tiltakozó megmozdulásokat tartottak.

A két ország vezetői között január végén létrejött megegyezés értelmében évi két szállítmány keretében juttatják haza a három éve Franciaországban veszteglő 168 konténernyi újrafeldolgozott atomhulladékot. Idén év végén indul útnak a második szállítmány. Az érvényben lévő, kétoldalú megállapodás szerint 2005-ig újabb 1000 tonna – 40 konténer – német fűtőelem-szállítmányt várnak a Cogema atomhulladék-feldolgozó cég normandiai telepére – áll a jelentésben.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.