close
A Mol kész fejleszteni gdanskban
Egyéb - Olaj

A Mol kész fejleszteni gdanskban

A Mol Rt. kész és képes annyit befektetni a gdanski kőolajfinomítóba, amennyit a piac megkövetel, és szavatolja a jelenlegi foglalkoztatás fenntartását is, mondta a Rzeczpospolitának nyilatkozva Áldott Zoltán, a magyar koolajipari vállalat stratégiai igazgatója – jelentette az index.

Ismert, hogy a magyar olajtársaság az angol Rotch Energy mellett nemrég ajánlatot tett a gdanski nagyvállalat 75 százalékos részvénycsomagjára. Elemzők szerint a finomító 1-2 milliárd dollár befektetést igényel. A Rotch Energy elnöke azt elmondta, hogy legkevesebb 500 millió dollárt fektetnének be a vállalatba. Áldott Zoltán utalt arra, hogy a Slovnaftba, amelynek a Mol részvényese, és 2003-tól többségi tulajdonosa lesz, az elmúlt három évben 600 millió dollárt, saját finomítóiba pedig tíz év alatt több mint egymilliárd dollárt költöttek fejlesztésre. De továbbra is jó pénzügyi kondícióban vagyunk – tette hozzá.
Felmerült az is, hogy a Mol ajánlata mögött az orosz Jukosz állna. Áldott Zoltán cáfolta, hogy a Molnak orosz részvényesei lennének, de hozzátette: a Mol szívesen befektetne valamelyik orosz koolajfeldolgozó cégbe, s kézenfekvő lenne éppen a Jukosz, ha ezt az orosz törvények lehetővé tennék.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.