close
Befektetővigasztaló osztalékok
Egyéb - Olaj

Befektetővigasztaló osztalékok

A Budapesti Elektromos Művek (Elmű) Rt. és a Tiszántúli Áramszolgáltató (Titász) Rt. közgyűlési meghívói sem okoztak csalódást a szektorral kapcsolatban hagyományosan magas osztalékelvárásnak. Az Elmű az adózott eredmény 98,6, a Titász 91 százalékát osztja fel részvényesei között – írja a Világgazdaság.
A két áramszolgáltató társaság egyaránt 2001. április 25-én tartja évi rendes közgyűlését. A plénumokon sor kerül a 2000. üzleti év lezárásához szükséges döntések meghozatalára. Az Elmű új igazgatósági és felügyelőbizottsági tagokat választ, a Titásznál pedig a végrehajtott szervezeti változásoknak megfelelően módosítják az alapszabályt.

Az Elmű ismét magas osztalékkal örvendezteti meg befektetőit. A legnagyobb áramszolgáltató adózott eredményének 98,6 százalékát osztja fel, a 8,35 milliárd forint részvényenként 1375-öt jelent. Az Elművel elérhető osztalékjövedelem így harmadik éve növekvő tendenciát mutat.

Még meglepőbb azonban a Titász osztalékpolitikája. A debreceni társaság 1999 után, a korábbi évek elhatárolt veszteségei miatt csak az adózott eredmény felét osztotta fel. A tavalyi év nyereségének 91 százaléka lesz viszont az osztalékalap, ami részvényenként 1200 forint tőkejövedelemhez juttatja a befektetőket. Így a német E.on közvetlen irányítást biztosító befolyása alatt álló két áramszolgáltató (a Dédász és a Titász) egyaránt mintegy 90 százalékos osztalékalapra tett előterjesztést.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.