close
Tunéziai napfénnyel fűtené Európát a Desertec
Egyéb - Megújuló

Tunéziai napfénnyel fűtené Európát a Desertec

Hétszázezer lakást akar fűteni Európában tunéziai napfénnyel a Desertec német alapítvány, amely politikai vezetők, természettudósok és közgazdászok részvételével 2009-ben jött létre azzal a céllal, hogy népszerűsítse a napenergiát a sivatagi övezetekben

Az alapĂ­tvĂĄny jelenleg hĂĄrom orszĂĄgban mĹąkĂśdik: TunĂŠziĂĄban, MarokkĂłban ĂŠs Egyiptomban. Az arab tavasz kĂŠsleltette ugyan az egyes projekteket, de azok megvalĂłsĂ­tĂĄsa nem kĂŠrdőjeleződik meg – ĂĄllĂ­tjĂĄk a vezetői. SzerintĂźk bĂĄrki legyen kormĂĄnyon, a megĂşjulĂł energiĂĄk hasznosĂ­tĂĄsa mint a gazdasĂĄgi fejlődĂŠs hĂşzóågazata tovĂĄbbra is kulcsfontossĂĄgĂş marad.

A program Tunéziában halad a legjobban. Az alapítvány a TuNur céget támogatja, amely 2014-től 2000 megawatt teljesítményű naperőmű építését tervezi az ország déli részében. A beruházás költsége 7-9 milliárd euró (2058- 2646 milliárd forint); ebben nincs benne az áramot Olaszországba szállító tenger alatti kábel költsége, amely Till Stenzel, a TuNur vezérigazgatója szerint 1,5-2,5 milliárd eurót kóstálhat.

A program rĂŠvĂŠn, amelyet vĂĄrhatĂłan tĂĄmogat a VilĂĄgbank ĂŠs az EurĂłpai UniĂł is, kĂśzvetlenĂźl ĂŠs kĂśzvetetten legalĂĄbb 22 ezer munkahelyet teremtenĂŠnek – kĂśzĂślte Stenzel a Le Monde cĂ­mĹą francia lappal. Ezek nagyobb rĂŠsze TunĂŠziĂĄban jĂśhet lĂŠtre, ugyanis a beruhĂĄzĂĄsok 60 szĂĄzalĂŠka – kĂśzĂśttĂźk 825 ezer napelem gyĂĄrtĂĄsa – helyben valĂłsul meg.A vezĂŠrigazgatĂł ĂŠs a Desertec vezetői nem rejtik vĂŠka alĂĄ, hogy mĂŠg sok mindent meg kell oldaniuk a program finanszĂ­rozĂĄsĂĄtĂłl az ĂĄram eurĂłpai ĂŠrtĂŠkesĂ­tĂŠsi ĂĄrĂĄnak meghatĂĄrozĂĄsĂĄig. A program ugyanakkor pĂŠldaĂŠrtĂŠkĹą szĂĄmukra, rĂĄadĂĄsul egy mĂĄsik szempontbĂłl is ĂşjdonsĂĄg: a technolĂłgia rendkĂ­vĂźl vĂ­ztakarĂŠkos.

MarokkĂłban a napenergia hasznosĂ­tĂĄsa mĂĄr valĂłsĂĄg. 2007-ben avattĂĄk fel Afrika első naperőmĹąvĂŠt, ĂŠs a kormĂĄny stratĂŠgiai ĂĄgazatkĂŠnt kezeli a nap- ĂŠs a szĂŠlenergiĂĄt. Az igĂŠnyek hatalmasak: az orszĂĄg energiaszĂźksĂŠgletĂŠnek 96 szĂĄzalĂŠkĂĄt importbĂłl fedezi, a kiadĂĄsok a GDP 10 szĂĄzalĂŠkĂĄt teszik ki. “A lakossĂĄg arrĂłl ĂĄlmodik, hogy ugyanolyan legyen az ĂŠletszĂ­nvonala, mint EurĂłpĂĄban. Az energetika kĂŠrdĂŠse azonban nem foglalkoztatja. Ha nem teszik rĂĄ fogĂŠkonnyĂĄ, nehĂŠz lesz nyĂŠlbe Ăźtni Ăşjabb ĂŠs Ăşjabb, megĂşjulĂł energiaforrĂĄsokkal kapcsolatos tervet” – vĂŠlekedett a marokkĂłi Meriem Rezgaui, a Desertec projektvezetője.

Az alapítvány a szélenergia hasznosításában úttörő szerepet játszó Schleswig-Holstein német szövetségi tartománnyal közösen képzési programot ajánlott fel a marokkói környezetvédelmi minisztériumnak technikusok és menedzserek részére. A közös programban a német fél 3 millió euróval (882 millió forint), a marokkói pedig 600 ezer euróval (176 millió forint) vesz részt. Az alapítvány mellett egy másik német szervezet is tevékenykedik Marokkóban: a mintegy ötven céget tömörítő Desertec Industrial Initiative, amely Varzazátban vesz részt naperőmű építésében. A létesítmény 2014-ben lesz üzemképes.

Â