close
Elegendő a biztonsági tartalék két japán atomerőműben
Atom - Egyéb

Elegendő a biztonsági tartalék két japán atomerőműben

A Takahama atomerőmű 1-es blokkján és a Kashiwazaki-Kariwa atomerőmű 1. és 7. blokkjain az üzemeltetők által elvégzett biztonsági értékelés szerint a blokkok megfelelő biztonsági tartalékokkal rendelkeznek. Ez áll a Kansai Electric Power Company és a Tokyo Electric Power Company (Tepco) által a Nukleáris és Ipari Biztonsági Ügynökségnek (NISA) benyújtott jelentésekben.

 A NISA 2011 júliusában szólította fel az üzemeltetőket az átfogó vizsgálatok elvégzésére. A Tepco jelentése szerint a 2011. márciusi földrengés és cunami alapján, a Kashiwazaki-Kariwa esetén a talajgyorsulást nagyon magas, 2300 cm/s2 (gal) érték jellemezte az 1-es blokk és 1209 gal a 7-es blokk esetén. A földrengés biztonsági tartalék értéke az 1-es blokkra 1,29, míg a 7-es blokkra 1,47 értékre adódott. A biztonsági tényező azt mutatja meg, hogy a külső hatás (mint például a szeizmikus gyorsulás értéke) hányszorosan haladhatja meg a tervezési értéket a reaktorzóna károsodása nélkül.

A jelentés tartalmaz további védelmi intézkedéseket is: célul tűzték egy stabilizátor telepítését az 1-es blokk primer konténment tartályához és a reaktor alátámasztás rögzítésének megerősítését a 7-es blokk esetén. A tervezett javítóintézkedések végrehajtása után az elárasztással szembeni biztonság szintje is megfelelő lesz, akár 15 méteres cunami ellen is. A Japán Atomipari Fórum (Japan Atomic Industrial Forum) szerint a a Kansai által üzemeltetett Takahama atomerőmű szintén teljesítette a követelményeket. A Takahama-1 1974 novemberében kezdte meg üzemét, és így a legidősebb blokk, amelyre eddig a biztonsági felülvizsgálatot elvégezték.