close
Tulajdonosával üzletel a TNK-BP
Egyéb - Olaj

Tulajdonosával üzletel a TNK-BP

A részben a BP tulajdonában lévő orosz TNK-BP venezuelai és vietnami kőolaj-kitermelési eszközök és vezetékek vásárlásáról állapodott meg a BP-vel összesen 1,8 milliárd dollár értékben, és további vásárlásokat tervez a BP-től Algériában. A BP mintegy 30 milliárd dollár értékben kénytelen eladni részesedéseket, hogy ebből fedezze a Mexikói-öbölben bekövetkezett olajömlés okozta károkat.

A venezuelai és vietnami akvizíciókat teljes egészében a TNK-BP eszközeiből fedezik, a részvényesekre nem hárul tehet. Az első egymilliárd dollárt október 29-ig utalják át, a fennmaradó összeget pedig a venezuelai, illetve a vietnami hatóságok hozzájárulásának megszerzése után, az üzlet jövő év első felében várható lezárásakor.

VenezuelĂĄban a TNK-BP 16,7 szĂĄzalĂŠkos rĂŠszt szeret a PetroMonagas SA cĂŠgben, 40 szĂĄzalĂŠkot a Petroperija SA-ban, 26,7 szĂĄzalĂŠkot a Boqueron SA-ban: mindhĂĄrom vĂĄllalatnak a rĂŠsztulajdonosa a PVDSA ĂĄllami konszern is.

Vietnamban az orosz-brit konszern a kontinentális talapzaton lévő 06-1 gázmezőben 35 százalékos részt egy gázvezetékben 32,7 százalékos részt és egy erőműben 33,3 százalékos részt szerez: a három egység egységes láncot alkot a kitermeléstől az elektromos energia előállításáig.

Mihail Fridman, a TNK-BP igazgatĂł tanĂĄcsĂĄnak elnĂśke azt mondta a vĂĄsĂĄrlĂĄsokrĂłl, hogy azok a konszern terjeszkedĂŠsi  stratĂŠgiĂĄjĂĄban Ăşj fejezetet nyitnak. A TNK-BP emellett tĂĄrgyalĂĄsokat folytat a BP-vel algĂŠiai vagyontĂĄrgyak vĂĄsĂĄrlĂĄsĂĄrĂłl is – mondta Robert Dudley, a BP elnĂśke, aki korĂĄbban a TNK-BP ĂŠlĂŠn ĂĄllt, de akit az orosz rĂŠsztulajdonosok nyomĂĄsĂĄra levĂĄltottak. A brit konszern AlgĂŠriĂĄban tĂśbb gĂĄzmezőben ĂŠs egy kőolajmezőben bĂ­r tulajdonrĂŠsszel.

A TNK-BP – amelynek a BP fele rĂŠszben tulajdonosa, a harmadik legnagyobb kőolajipari konszern OroszorszĂĄgban. A mĂĄsik 50 szĂĄzalĂŠk tulajdonosa az orosz Alfa Group, az Access Industries ĂŠs a Renova alkotta AAR konzorcium. A TNK-BP az oroszorszĂĄgi kőolaj-kitermelĂŠs mintegy 16 szĂĄzalĂŠkĂĄt adja, bizonyĂ­tott tartalĂŠkai  az amerikai ÉrtĂŠkpapĂ­r ĂŠs TőzsdebizottsĂĄg (SEC) mĂłdszerĂŠvel szĂĄmĂ­tva 8,586 milliĂĄrd hordĂł kőolajat tettek ki 2009. december 31-i adatok szerint.