close
Tripláznak az ausztrálok napenergiában
Egyéb - Megújuló

Tripláznak az ausztrálok napenergiában

Az ausztrálai megújulóenergia ügynökség (ARENA) a napokban hirdette ki az összesen 92 millió dolláros zöldenergia támogatási pályázat 12 nyertesét. Ők együttesen csaknem 1 milliárd dollárnyi beruházást terveznek negvalósítani, aminek eredményeként megháromszorozódhat az ipari méretű naperőművek kapacitása az országban.

A támogatás célja, hogy önfenntartóvá tegyék a nagyméretű, ipari naperőműveket a verseny révén, a költségek csökkensétével. Az elmúlt pályázatok során folyamatosan csökkent a támogatás nagysága, a 2014-es 1,6 dolláros kilowattóránkénti mértékről, mára 19 centre. A folyamat eredméyneként a legújabb pályázat résztvevői már mindössze 10 százaléknyi támogatásra tartanak igényt, miközben három évvel ez előtt is ez még 50 százalék volt. Ennek az eredméyneként várható, hogy a 92 millió dollárnyi támogatás csaknem 1 millirád dollárnyi befektetést indukál.

Ausztráliában ma 240 megawattnyi nipari méretű naperőmű üzemel, ez várhatóan eléri majd a 720 megawattot a mostani pályázatban vállalt fejlesztések befejeztével, ami 150 ezer háztartást lesz képes tiszta energiával ellátni.