close
Engedélyezné a sarkköri kőolajkitermelést a norvég kormány
Egyéb - Olaj

Engedélyezné a sarkköri kőolajkitermelést a norvég kormány

Komoly megdöbbenést okozott, hogy Norvégia jobb-közép kormánya, egy évvel a aprlamenti választások előtt mégis megnyitná a sarkköri térséget, köztük a Lofoten szigetek körzetét a kőolajkutatás előtt, jóllehet a 2013-2017-es koalíciós megállapodásban kifejezetten kizárta a szénhidrogén kutatást-termelést ezen a területen. A környezetvédők erősen támadják az elképzelést, és szakértők szerint gazdaságossági aggályok is vannak. 

A norvég olajminiszter, aki továbbra is szívesen megnyitná a sarköri szigetek térségét a szénhidrogén kutatás-termelés előtt, meglepődött a környehzetvédők ellenállását, és igyekszik megnyugtatni az ellenzőket. A halászati szövetség képviselője a Financial Timesnak úgy nyilatkozott, ez felér egy hadüzenettel, szerinte ez egy bolond ötlet, az ilyen politikusok maradiak, és elfelejtik mia történik a világban. Ezen a terüelt nemcsak fontos ívási terület, de a világ egyik legnagyobb hidegvizi korallzátonya is itt található. A WWF egyik munkatársa szerint a kormány terve a viléágban zajló fejlődés megcsúfolása, és visszalépés a megszokott üzletmenethez. A sarkköri térségben zajló kőolaj- és földgázkutatás kérdésében jó ideje egymásnak feszülnek a környezetvédők, és mindazok akik a kutatás és termelés munkahelyteremtő hatásaival érvelnek. A héten Oslóban tüntetést is szerveztek a sarkköri olajkutatás engedélyezése ellen.

A Statoil, az állami olajvállalat az egyik legerősebb lobbista az sarkköri olajtermelés mellett. A cég ügyvezetője nemrég azzal érvelt, hogy a Lofoten környékén kitermelt kőolaj voltaképpen a környezetvédelmet szolgálná, mert az onnan szármatzó nyersanyag alacsonyabb károsanyag kibocsátású, mint a globális átlag. Ugyanakkor olajipari szakértők szkeptikusak a gazdaságosságot illetően, ugyanis azzal számolnak, hogy legkorábban 2030-ban kezdődhet a területen a kitermelés, amikorra viszont a globális kőolajigények csökkenését prognosztizálják. A Nordic bank elemzője úgy nyilatkozott, hogy kétségesnek tartja a Lofoten környéki termelését nyereségességét.