close
Üzemanyagcellás terepjárót tesztel az amerikai hadsereg
E-mobilitás - Egyéb

Üzemanyagcellás terepjárót tesztel az amerikai hadsereg

Újabb fejezet kezdődik októberben Detroit és az amerikai hadsereg hosszú közös történelmlében, amikor a GM és a U.S. Army Tank Automotive Research, Development and Engineering Center (TARDEC) egy Chevrolet Colorado alapjaira épült, üzemanyagcellás elektromos járművet kezd majd tesztelni.

A hidrogén üzemanyagcellás technológia fejlődésében elért arra a pontra, hogy alkalmas a különleges katonai körülmények közötti tesztelésre – jelezte a TARDEC egyik ileltékese a bejelentéssel kapcsolatban. Az elektropmos meghajtásnak egyébként is vannak oylan különleges előynei, a nyomatékeloszlásban például, amelyek különösen alkalmassá teszik terepjárásra az iylen erőforrásokat.

A különleges katonai terepjárót egy 2015-ben kötöt megállapodás keretében fejlesztették, a TARDEC és a GM közösen megosztották egymással a polgári célú járműfejlesztés, és a katonai közlekedési tapasztalatokat. A kísérleti járművet a hadsereg demonstrációs célokra is használja majd, hogy bemutassa az üzemanyagcellás energiaellátás alkalmas katonai célokra.

A tesztjármű pontos paramétereiről se a GM, se a hadsereg nem árult el részleteket. A GM az üzemanyagcellás technológia továbbfejlesztésének egy jó lehetőségét látja a hadsereggel való együttműködésben, ami segíthet, hogy 2020-ra kereskedelmi forgalomban kapható megoldással rendelkezzenek.