close
Tőzsdére menne a Petrobras leány
Friss

Tőzsdére menne a Petrobras leány

A brazil állami olajkonszern, a Petrobras tőzsdére vinné leányvállalatát, a BR Distribuidora-t. A felügyelőbizottság várhatóan júliusban hoz majd döntést a bevezetésről, a részvények kibocsátási árát pedig októberben határozzák majd meg. „A tőzsdei bevezetés segítségével csökkenthetjük a Petrobra adósságát, mivel most kedvezőek a piaci viszonyok” – mondta Pedro Parente, a Petrobras vezérigazgatója a Reuters által idézett közleményben.

A Petrobras már két évvel ezelőtt is kacérkodott az üzemanyag- és olajipari termékek kereskedelmében érdekelt leányvállalata tőzsdei bevezetésén, ám akkor a brazíliai részvénypiaci turbulenciák miatt jegelték a bevezetést. A jelenlegi viszonyok között a Reuters által megszólaltatott szakértők jelentős összegre, mintegy 9 milliárd euróra becsülik azt az összeget, amelyért értékesíthetőek lesznek a BR Distribuidora részvényei.

A pénzre nagy szüksége van a Petrobrasnak, az olajipari konszern ugyanis óriási adósságheggyel küzd, mintegy 107 milliárd eurónyira becsülik a tartozásait. Az olajárak két éve tartó mélyrepülése mellett a konszern sorozatos korrupciós botrányai is megrengették a céget, eddig két brazil kormány és tucatnyi állami vezető, köztük két elnök is belebukott a Petrobras körüli korrupciós ügyekbe.