close
Üzemanyag nélkül maradhat Észak-Korea
Friss

Üzemanyag nélkül maradhat Észak-Korea

Egyelőre szünetelteti Észak-Korea ellátását a kínai állami tulajdonú olajtársaság, a China National Petroleum (CNP) – közölte a Reuters hírügynökség. Az egyre szigorodó nemzetközi szankciók miatt ugyanis mind több bank függeszti fel kapcsolatait a Phenjan-i rezsimmel, így pedig nő a kockázata annak, hogy a világ utolsó kommunista diktatúrája nem lesz képes kifizetni a számláit.

A Reuters által idézett forrás szerint a China National Petroleum esetén máris több szállítmány maradt kifizetetlen. Mivel a kínai konszern Észak-Korea majdnem kizárólagos üzemanyagellátója, ezzel a lépéssel roppant nehéz helyzetbe kerül az északi vezetés. A hírrel kapcsolatban sem a kínai, sem a koreai vezetés nem nyilatkozott és hivatalos formában a China National Petroleum sem ismerte el, hogy leállította volna a szállítmányokat.

A CNP eddig az év folyamán 96 ezer tonna benzint és 45 ezer tonna gázolajat szállított Észak-Koreába, ahol elsősorban a halászatban, a mezőgazdaságban és a katonaságnál használnak fosszilis üzemanyagot. Összehasonlításképpen Magyarországon 2015-ben csak a benzinfogyasztás ennek több mint tízszerese volt, meghaladta az 1 millió tonnát.