close
Az amerikai gázt fogja reklámozni Trump
Friss

Az amerikai gázt fogja reklámozni Trump

Várhatóan az Egyesült Államokból származó folyékony állapotban szállított földgáz (LNG) vásárlására fogja buzdítani a kelet-közép európai országok vezetőit a jövő héten Donald Trump amerikai elnök, aki július elején találkozik tucatnyi állam- és kormányfővel Varsóban. Az elnök gazdasági tanácsadója, Gary Cohn a Reuters hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy Trump a találkozó folyamán fejti majd ki az európai vezetőknek terveit az amerikai LNG exportjával kapcsolatban.

Jobb helyszínt nem is választhatott volna az amerikai elnök: Lengyelországban ugyanis éppen június elején fogadták az első amerikai LNG-szállítmányt. Az amerikai Cheniere Energy cég és a PGNiG vezető lengyel gázszolgáltató által kötött rövidtávú szerződés keretében a palából nyert gázt a lousianai Sabine Pass gázkikötőből a Clean Ocean nevű, 163 ezer köbméter LNG tárolására alkalmas hajó szállította.

A szállítmányt ünnepi keretek között fogadták, jelen volt Beata Szydlo lengyel miniszterelnök, aki beszédében a gázkikötő energiabiztonsági fontosságát emelte ki, és azt mondta, hosszú távú együttműködésre számít az amerikai szállítóval.