close
Tovább bővülnek a határon átnyúló vezetékhálózatok
Áram - Egyéb

Tovább bővülnek a határon átnyúló vezetékhálózatok

Két új 400 kilovoltos villamos-távvezeték létesítésének előkészítéséről írt alá szándéknyilatkozatot a MAVIR Zrt. és szlovák partnere, a SEPS – közölte a MAVIR kedden.

A felek rögzítették, hogy közös lépéseket tesznek a magyar és az európai hálózatfejlesztési tervekkel összhangban álló projekt megvalósításának európai uniós pénzügyi támogatásáért. A Sajóivánka-Rimavská Sobota (Rimaszombat) és a Gönyű-Gabcikovo (Bős) közötti kétrendszerű összeköttetés létesítésére vonatkozó, a megvalósítás konkrét részleteit is tartalmazó szerződést az előkészítést követően várhatóan jövő év nyarán írják alá. A távvezetékek üzembe helyezésének tervezett időpontja 2016.

Tekintettel arra, hogy a fenti két távvezeték – a magyar hálózatfejlesztési tervek mellett – az európai 10 éves hálózatfejlesztési tervben, valamint az európai közös érdekű hálózatfejlesztések listáján is szerepel, a MAVIR eddig mintegy 600 ezer euró keretösszegű uniós pénzügyi támogatást nyert a TEN-E (Trans European Networks – Energy) programjának keretében, a Sajóivánka-Rimavská Sobota összeköttetés előkészítésére. A közlemény szerint a MAVIR további tárgyalásokat folytatott a szlovén rendszerirányítóval, az ELES-szel is, mivel jelenleg Szlovénia az egyetlen olyan szomszédos ország, amellyel Magyarország nem rendelkezik határkeresztező kapacitással.

A szintén a napokban lezajlott MAVIR-ELES találkozón a magyar fél a szlovén villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányító partnerével a Hévíz-Cirkovce 400 kilovoltos határkeresztező összeköttetés szlovén oldali megvalósításának jelenlegi helyzetéről tárgyalt. Az egyeztetett tervek szerint – a szlovén fél részéről felmerült engedélyezési problémák megoldását követően – várhatóan 2015-2016-ban fejeződhetnek be a szlovéniai kivitelezési munkák és a teljes összeköttetés üzembe helyezése.