close
Állami támogatást kap az mPower
Atom - Blog - Egyéb

Állami támogatást kap az mPower

Az amerikai kormány támogatja a Babcock and Wilcox (B&W) vállalat mPower kis moduláris reaktorának (small modular reactor – SMR) piacra kerülését. Az mPower volt az egyik a négy SMR közül, melyek 2012 márciusában támogatásért folyamodtak az amerikai energetikai minisztériumhoz (Department of Energy – DoE). A másik három pályázatot beadó konzorciumot a Westinghouse, a NuScale és a Holtec vezeti.

Korábbi tájékoztatás szerint a DoE öt éven keresztül 450 millió dollárral kívánja támogatni egy vagy két típus engedélyezését és fejlesztését. Ugyanakkor a mostani hírekben nem közölték a támogatás pontos összegét, amit a B&W vállalattal folytatott tárgyalásokon rögzítenek majd, és azt sem közölték, hogy támogatnak-e másik típust. A mostani támogatási programot a Nuclear Power 2010 program tapasztalatai alapján indították, mely segített felgyorsítani a Westinghouse AP1000 reaktorának tervezését és engedélyeztetését – írta a Nucnet.

A kis moduláris reaktorok teljesítménye 300 MW alatti, ami lényegesen elmarad a napjainkban épülő reaktorok teljesítményétől. Az SMR kompakt, skálázható kialakítása számos biztonsági, műszaki és gazdasági előnnyel jár, tette hozzá a minisztérium.

Kiemelve a kormány elkötelezettségét az atomenergia támogatása mellett, Stephen Chu energetikai miniszter kijelentette: „Az Obama-kormány továbbra is úgy véli, hogy az alacsony széndioxid-kibocsátással járó atomenergia fontos szerepet kap az amerikai energetika jövőjében. A nemzeti atomenergia ipar újraindítása és a moduláris reaktorok fejlesztésének támogatása segít új munkahelyek teremtésében és az amerikai vállalatok exportlehetőségeinek bővítésében.”

Időközben a Westinghouse bejelentette, további támogatásért fog folyamodni az energiaügyi minisztériumhoz a saját fejlesztésű kis moduláris reaktortípusának fejlesztéséhez és engedélyeztetéséhez. Kijelentették, ha megkapják a támogatást, tovább fognak dolgozni azon, hogy a nukleáris hatóságtól megkapják a típusengedélyt. Ezt követően kombinált építési és üzemeltetési engedélyt fognak kérni az Amaren Missouri vállalat Callaway telephelyére.