close
Tizenkét orosz reaktor épül Indiában
Friss

Tizenkét orosz reaktor épül Indiában

Tizenkét orosz tervezésű nukleáris reaktorblokk fog felépülni Indiában – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, miután csütörtökön a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum alkalmából indiai hivatali partnerével, Narendra Modival tárgyalt.

A két fél emellett 19 közös gyógyszeripari, repülőgép- és autóipari és mezőgazdasági projektről állapodott meg. Oroszország és India nyilatkozatot fogadott el a politikai, gazdasági és humanitárius együttműködés továbbfejlesztéséről, különös tekintettel a kétoldalú kereskedelem ösztönzésére és az ipari együttműködés kiszélesítésére.

Putyin stratégiainak és rendkívül privilegizált jellegűnek minősítette az orosz-indiai partneri viszonyt. Az orosz elnök elmondta, hogy a kereskedelmi forgalom több évi csökkenés után az idei első negyedévben 29 százalékkal nőtt, az orosz tőkebefektetések Indiában meghaladták a 4 milliárd dollárt, az indiai beruházások pedig Oroszországban a 8 milliárd dollárt. Kölcsönös érdeknek nevezte a pozitív tendencia megerősítését.  A felek megállapodást kötöttek a Tamil Nadu államban lévő kudankulami erőmű ötödik és hatodik reaktorblokkjának megépítéséről.