close
Oroszországot nem érdekli a Siemens fenyegetése
Friss

Oroszországot nem érdekli a Siemens fenyegetése

A jelek szerint Oroszországot nem érdekli különösebben a Siemens fenyegetése, miszerint felbontja jelenlegi szerződéseit orosz cégekkel és kilép az általa alapított vegyesvállalatból is. Mint azt korábban megírtuk, a német konszern azért döntött így, mert négy gázturbinát szállított Oroszországba, melyekről később kiderült, hogy a Krímbe kerültek.

A hivatalosan Ukrajnához tartozó félszigetet Oroszország 2014-ben jogellenesen annektálta. Az Európai Unió ezért büntetőintézkedéseket vezetett be Oroszországgal szemben és szinte teljes gazdasági embargót rendelt el a Krímmel szemben. “Ez a fejlemény égbekiáltó módon megsérti a Siemens szállítási szerződéseit, az uniós szabályokat és a kölcsönös bizalmat” – húzta alá a vállalat közleményében, melyben tudatta, hogy kivonul az Interautomatika nevű vegyesvállalatból, amely névtelenséget kérő források szerint részt is vett a turbinák Krímbe szállításában és üzembe helyezésében.

Ennek kapcsán Alexandr Nowak, orosz energiaminiszter hétfő este újságírói kérdésre úgy reagált, hogy az orosz cégeknek nincs mitől félnie. “Más forrásokból is be tudjuk szerezni a szükséges eszközöket és technológiát” – vélekedett az orosz politikus.