close
Távhővel csökkentik a rezsit
Egyéb - Távhő

Távhővel csökkentik a rezsit

A modern távhőrendszerek nyújtják az egyik legjobb piaci alapú rezsicsökkentő megoldást a köztulajdonú intézmények számára: Esztergomban idéntől már két intézmény is többmilliós megtakarítást vár attól, hogy a meglévő távhőrendszerre csatlakozott 

Az egészségügyi- és oktatási intézmények, közigazgatási szerveknek otthont adó irodaházak és kulturális szolgáltató központok mára sok esetben elavult egyedi fűtési rendszereinek modernizálása helyett kifizetődőbb megoldást jelenthet az épületek és telephelyek csatlakoztatása egy meglévő távhőhálózatra. A garantált bruttó összköltségcsökkenés mellett a technológia előnyeiből adódóan is érdemes megfontolni a közösségi hőszolgáltatásra való áttérést – állítják a Veolia Energia Magyarország szakemberei. Esztergomban a Vaszary Kolos Kórház és a Géza Fejedelem Ipari Szakképző Iskola vezetése döntött nemrégiben a távhő mellett. A kórház az első „távhős” év alatt az energia összköltségeken közel 9 millió forintot spórolt, amelyet további közel 5 millió forintos megtakarítással toldottak meg a távhőszolgáltató által javasolt, a fogyasztói oldalon elvégzett felújítások, fejlesztések. Az iskola fél éve csatlakozott a Veolia csoport tulajdonában lévő Promtávhő rendszerére, amivel az energia összköltségein 2 millió forintot takarít meg évente.

Mindkét intézmény a Veolia Energia Magyarország csoport által kidolgozott, garantált költségmegtakarítást nyújtó konstrukció keretében csatlakozott a Promtávhő Esztergomot és Dorogot ellátó, jelenleg 3500 lakossági fogyasztót és 22 közintézményt kiszolgáló távhőrendszerére. A kidolgozott szolgáltatási konstrukció lényege, hogy az ügyfelek számára a szolgáltató vállalja, hogy a technikai feltételek adta lehetőségeken belül, azonos komfortfokozat mellett nyújt hőszolgáltatást, mintha azt a partner a saját hőtermelő rendszerével végezné. A konstrukció előnye, hogy a távhő révén az ügyfelek garantáltan kisebb éves bruttó összköltség mellett jutnak a fűtéshez és meleg vízhez.

„Egy megfelelően üzemeltetett, folyamatosan fejlesztett és karbantartott távhőrendszer képes ugyanolyan minőségben és üzembiztonság mellett kiszolgálni az ügyfeleket, mint az egyedi fűtési megoldások. A távhőrendszerek igénybevételének költségstruktúrája viszont jelentősen kedvezőbb is tud lenni az ügyfél számára, mint az egyedi kazános megoldások. Ez sok esetben jelentős bruttó összköltségcsökkenést eredményez, amit érdemes megfontolniuk az intézményeknek” – emelte ki Marcsó József, az országosan 11 távhőrendszert üzemeltető Veolia Energia Magyarország távhő területi vezetője. Rámutatott arra is, hogy a kiépített távhőrendszerhez csa tlakozás sokszor jelentősen olcsóbb az elavult kazánok modernizálásánál, de bizonyos feltételek esetén ennek a csatlakozási költségnek valamely hányadát a szolgáltatók akár át is vállalják.

Az alapvetően költségalapú konstrukció viszont, ahogyan azt az esztergomi Vaszary Kolos Kórház esete is példázza, sok esetben energiahatékonysági fejlesztésekkel is kiegészíthető, ami tovább növeli a megtakarításokat. Az épületenergetikai felújítások, a fűtési rendszer fogyasztói oldali szabályozhatóságának megteremtése mind további megtakarítási lehetőségeket tartogatnak az intézményeknek.

Marcsó József szerint már csak azért is érdemes elgondolkozni a távfűtés alkalmazásán az intézményeknek, mert a hazai településszerkezet sajátosságai miatt a technológia számos városban elérhető. A távfűtés méretgazdaságossági előnyei elvitathatatlanok, és környezetvédelmi szempontból is kedvezőbb egy helyen, ellenőrzött körülmények között hőt termelni, mint egyéni fűtési megoldásokat üzemeltetni intézményenként. „A garantált bruttó összköltség-megtakarítás, az egyre modernebb berendezések alkalmazásával, a földgáz helyett helyi fűtőanyag használatával és az egyre több garanciát &eacu te;s nagyobb ellátásbiztonságot kínáló üzemeltetési feltételekkel még a korábban a szolgáltatásról levált fogyasztók számára is újra racionális megoldássá tehető a távfűtés” – mutatott rá.

Új intézmények csatlakozása összességében akár csökkentheti a távhőszolgáltatás fogyasztói költségeit. A mérethatékonyság elve mentén azok a szolgáltatók képesek optimálisan és alacsony költségekkel üzemeltetni távhőrendszereiket, amelyek intézményi, ipari és lakossági ügyfelek megfelelő arányával rendelkeznek és ehhez kellően méretezett rendszereket üzemeltetnek. „A stabil fogyasztási profillal és folyamatos hőigénnyel rendelkező intézményi és ipari ügyfelek kiegyenlítik a lakossági ügyfelek fogyasztásában mutatkozó ingadozásokat, a szolgáltató pedig ezt kihasználva egyre hatékonyabban ny&uacute ;jthatja a távhőszolgáltatást” – teszi hozzá Marcsó József.