close
Felkészült a Mavir a pénteki napfogyatkozásra
Áram - Egyéb

Felkészült a Mavir a pénteki napfogyatkozásra

A MAVIR ZRt. az Európai Villamosenergia-átviteli Rendszerirányítók Szervezetével (ENTSO-E) együttműködve, több mint egy éves előkészítő munkával készült fel a március 20-i napfogyatkozás hatásainak kezelésére.

A jelenség akár 30 GW, azaz 15 Paksi Atomerőmű kapacitásának megfelelő, napelemek által termelt villamos energia kiesését vonhatja maga után Európában. A hazai villamosenergia-szolgáltatást minden valószínűség szerint ezúttal sem veszélyezteti közvetlenül ez a ritkán előforduló természeti jelenség. Jelentősebb beavatkozásra a nagyszámú napelem telepekkel rendelkező országok esetében lehet szükség.

A 2015. március 20-i napfogyatkozás hazánkban megközelítően 60%-ot ér el a jelenség csúcspontján, ami azt jelenti, hogy a Hold ilyen arányban takarja majd ki a Napot péntek délelőtt, azaz nem lesz teljes sötétség. Mivel a jelenség időpontja régóta ismert, több mint egy éve igen alapos előkészítő munka kezdődött meg az Európai Villamosenergia-átviteli Rendszerirányítók körében, bevonva a témát jól ismerő szakértőket, például csillagászokat is.

Az esetleges nehézségek kezelésére, az összetett modellezés adatai alapján, különböző intézkedésekkel készülnek Európa rendszerirányítói: növelték a gyorsan mozgósítható tartalék kapacitások mértékét, megvizsgálták a szabályozási lehetőségek kérdését, (víztározós erőművek használata, napelem termelés koordinált leállítása, újra indítása, stb.) és készen állnak egymás megsegítésére, amennyiben ez szükséges.

Péntek délelőtt Európa rendszerirányítói, így a MAVIR is megerősített szakembergárdával készül a jelenségre. Kora reggeltől a jelenség végéig folyamatos telefonkapcsolat segítségével is elősegítik a kontinens zavartalan és biztonságos energiaellátásának biztosítását.

Alapos számításokat végeztek annak modellezésére, hogy az Európa-szerte észlelhető jelenség milyen várható hatással lesz a kontinens villamosenergia-rendszerére. Bár a sötétedés mértéke jócskán elmarad az 1999-es teljes napfogyatkozásétól, most mégis komolyabb fejtörést okozott a szakemberek számára a várható hatás kezelése. Ennek okát az energiatermelés technológiájának fejlődésében kereshetjük, hiszen míg a múlt évezred utolsó éveiben még fél százalékot sem tett ki a napelemek által termelt villamos energia részesedése Európában, mára ez a szám a 10,5 százalékot is meghaladja. Beavatkozásra azonban csak azokban az országokban lehet szükség, ahol magasabb arányban vesz részt a napelemek által termelt energia az ellátásban. A leginkább érintett lehet Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország. Európában mintegy 90 gigawattnyi fotovoltaikus, azaz napelemes villamosenergia-termelő kapacitás áll rendelkezésre, ennek a harmada – mintegy 15 Paksi Atomerőműnyi termelés – eshet ki a napfogyatkozás idején.

A jelenség nem csak a kiesés mértékéből adódóan, hanem a végbemenő változás, azaz a sötétedés és világosodás sebessége miatt is figyelmet érdemel, hiszen míg a napnyugta, illetve napfelkelte – és ezzel párhuzamosan egy napelem termelésének csökkenése vagy növekedése – viszonylag lassan megy végbe, a napfogyatkozás esetében ez sokkal gyorsabban következik be. Különösen a nap előtűnésére koncentrálnak majd a szakemberek, hiszen ekkor már majdnem dél lesz, tehát nagyobb lesz a különbség az előtűnés előtti és utáni világosság között, mint a reggeli órákban, a nap részleges eltűnésekor.

Megfelelő szűrő nélkül veszélyes közvetlenül a Napba nézni, mert súlyos látáskárosodáshoz vezethet! Javasolt, egy erre a célra kifejlesztett szűrő vagy szemüveg használata.