close
Szorosabb uniós-magyar energiaipari együttműködés
Áram - Egyéb - Emisszió - Gáz - Megújuló

Szorosabb uniós-magyar energiaipari együttműködés

SzĹąk kĂśrben hivatalos tĂĄrgyalĂĄsokat folytatott GĂźnther Oettinger eurĂłpai uniĂłs energiaĂźgyi biztossal a magyar uniĂłs soros elnĂśksĂŠg hivatalos energiapolitikai Ăźgyeit illetően Fellegi TamĂĄs, nemzeti fejlesztĂŠsi miniszter – tudatta a tĂĄrca az energiainfo.hu-hoz eljuttatott kĂśzlemĂŠnyĂŠben. A biztos kĂŠt napos, hivatalos lĂĄtogatĂĄsra ĂŠrkezett Budapestre, amelynek sorĂĄn rĂŠszt vett a magyar-romĂĄn gĂĄzrendszereket ĂśsszekĂśtő vezetĂŠk ĂźnnepĂŠlyes ĂźzembehelyezĂŠsĂŠn is.

A talĂĄlkozĂłn a tĂĄrcavezető ismertette a biztossal a magyar uniĂłs soros elnĂśksĂŠg legfontosabb energetikai tĂŠmĂĄjĂş feladatait ĂŠs a hozzĂĄjuk kapcsolĂłdĂł magyar cĂŠlkitĹązĂŠseket ĂŠs elkĂŠpzelĂŠseket, ĂĄtbeszĂŠltĂŠk a főbb dossziĂŠkkal kapcsolatos bizottsĂĄgi anyagokat valamint szĂłt ejtettek a magyar elnĂśksĂŠg idejĂŠre eső rendezvĂŠnyekről is – ĂĄll a nemzeti fejlesztĂŠsi tĂĄrca kĂśzlemĂŠnyĂŠben.
 
A megbeszélésen a felek megállapodtak arról, hogy a soros magyar elnökség kezdetéig az Európai Bizottság Energetikai Főbiztossága és a magyar energiapolitika meghatározó hivatalai és szakemberei a szokásosnál is szorosabban működnek együtt, hogy az Európai Unió energiapolitikáját 2020-ig meghatározó, a magyar soros elnökség ideje alatt elvégzendő feladatok sikerrel teljesüljenek.
 
DĂŠlutĂĄn Fellegi TamĂĄs miniszter ĂŠs GĂźnther Oettinger energiaĂźgyi biztos a magyar ĂŠs romĂĄn miniszterelnĂśkĂśk jelenlĂŠtĂŠben CsanĂĄdpalotĂĄn rĂŠszt vettek a magyar-romĂĄn ĂśsszekĂśtő gĂĄzvezetĂŠk ĂźnnepĂŠlyes ĂźzembehelyezĂŠsĂŠn – olvashatĂł a minisztĂŠrium nyilatkozatĂĄban. Az ĂśsszekĂśtő gĂĄzvezetĂŠk fontossĂĄgĂĄt a romĂĄn ĂŠs a magyar fĂŠl mellett az EurĂłpai UniĂł is elismeri, hiszen a regionĂĄlis energetikai infrastruktĂşra-hĂĄlĂłzat első lĂĄncszemekĂŠnt kĂŠszĂźlt el ez az ĂśsszekĂśttetĂŠs. A kĂŠt gĂĄzszĂĄllĂ­tĂł hĂĄlĂłzat ĂśsszekapcsolĂĄsa nĂśveli mindkĂŠt ĂĄllam gĂĄzellĂĄtĂĄsĂĄnak biztonsĂĄgĂĄt, hozzĂĄjĂĄrul MagyarorszĂĄg gĂĄzforrĂĄsainak diverzifikĂĄlĂĄsĂĄhoz ĂŠs meglĂŠte hosszĂş tĂĄvon – az esetlegesen kialakulĂł ĂĄrversenynek kĂśszĂśnhetően – a vĂŠgfelhasznĂĄlĂłi ĂĄrakra is jĂłtĂŠkony hatĂĄssal lehet.
 
Az ĂźnnepĂŠlyes ĂźzembehelyezĂŠst kĂśvetően Fellegi TamĂĄs fejlesztĂŠsi miniszter nĂŠgyszemkĂśzti megbeszĂŠlĂŠst folytatott Ioan Ariton romĂĄn gazdasĂĄgi miniszterrel, melynek legfőbb tĂŠmĂĄja a kĂŠt ĂĄllam energetikai egyĂźttmĹąkĂśdĂŠsĂŠnek tovĂĄbbi lehetősĂŠgei voltak – tĂĄjĂŠkoztatott a fejlesztĂŠsi tĂĄrca.