close
Gazprom: 2018-ra készül el a Déli Áramlat
Egyéb - Gáz

Gazprom: 2018-ra készül el a Déli Áramlat

Az OroszorszĂĄg ĂĄltal tĂĄmogatott DĂŠli Áramlat gĂĄzvezetĂŠk vĂĄrhatĂłan 2018-tĂłl Ăźzemel teljes kapacitĂĄssal, mĂ­g egy rĂśvidebb szakaszĂĄt mĂĄr 2015 decemberĂŠben ĂĄtadhatjĂĄk – nyilatkozta az orosz energiaipari ĂłriĂĄs, Gazprom szĂłvivője csĂźtĂśrtĂśkĂśn. Az Ăśsszesen nĂŠgy szakaszbĂłl ĂĄllĂł DĂŠli Áramlat legelőszĂśr elkĂŠszĂźlő rĂŠsze BulgĂĄriĂĄig szĂĄllĂ­t majd orosz fĂśldgĂĄzt, ĂŠvi mintegy 15,6 milliĂĄrd kĂśbmĂŠteres ĂśsszkapacitĂĄssal. A 2018-ra elkĂŠszĂźlő teljes vezetĂŠkhĂĄlĂłzaton keresztĂźl ĂŠvente vĂĄrhatĂłan 63 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter ĂŠrkezik EurĂłpĂĄba.

A Gazprom vezérigazgatója, Alekszej Miller 2010 májusában még úgy nyilatkozott, hogy az első európai szállítások 2015-ben történhetnek. Akkor nem közölt részleteket arra vonatkozóan, hogy hova kerül majd ez a földgáz.

A Déli Áramlat Oroszországból a Fekete-tengeren át Görögországba, Bulgáriába, Olaszországba, Szerbiába, Magyarországra, Szlovéniába és Ausztriába, négy vezetéken keresztül szállít majd földgázt. A vezetéket üzemeltető vállalat részvényese az orosz Gazprom és az olasz ENI, az osztrák OMV és a francia EdF.