close
Átadták az Arad-Szeged földgázvezetéket (frissített)
Egyéb - Gáz

Átadták az Arad-Szeged földgázvezetéket (frissített)

A csanádpalotai földgáz mérőállomáson átadták a Szeged-Arad földgázvezetéket, Orbán Viktor magyar, Emil Boc román miniszterelnök, valamint Günther Oettinger az Eu energiaügyi biztosának jelenlétében. Orbán Viktor az átadási ünnepségen jelezte:  a magyar EU elnökség idején
tervezett, budapesti energiacsĂşcs egyik kiemelt tĂŠmĂĄja lesz a regionĂĄis
energiastratĂŠgia. A Mol-csoport hisz abban, hogy regionĂĄlis egyĂźttmĹąkĂśdĂŠsen alapulva
integrĂĄlt gĂĄzpiac alakĂ­thatĂł ki a kelet-kĂśzĂŠp- eurĂłpai tĂŠrsĂŠgben –
mondta HernĂĄdi Zsolt, a tĂĄrsasĂĄg elnĂśk-vezĂŠrigazgatĂłja.

A 109 kilométeres magyar-román földgázvezetékből 46 kilométer esik
MagyarorszĂĄgra, ennek megĂŠpĂ­tĂŠse 33,3 milliĂł eurĂł volt. A teljes
projektre ez EU 17 milliĂł eurĂł tĂĄmogatĂĄst adott a kĂŠt orszĂĄgnak. A
vezetĂŠk kapacitĂĄsa ĂŠvi 3 miliĂĄrd kĂśbmĂŠter, ami 4,5 milliĂĄrd kĂśbmĂŠterre
bővíthető. A csővezeték egyelőre csak magyar-román irányba szállíthat
gázt, a romániai oldalon történő fejlesztésssel azonban kétirányúvá
tehető.

A most átadott gázvezeték az Európai Unió Gazdaság-talpraállító Csomagjának első
lezĂĄrult projektje – mondta OrbĂĄn Viktor. A mĂĄrciusban elfogadott
program 31 gĂĄz- ĂŠs 12 villamosenergia-ipari beruhĂĄzĂĄst tĂĄmogat a
következő 3-5 évben, összesen mintegy 2,3 milliárd euró értékben. A
miniszterelnĂśk megemlĂ­tette azt is, hogy az orszĂĄg nyitott minden az
országba érkező földgáz vezeték építésére, s majd az idő eldönti, mely
projekt lesz alkalmas szakmailag ĂŠs pĂŠnzĂźgyileg a megvalĂłsĂ­tĂĄsra.

Az egysĂŠges infrastruktĂşrĂĄra ĂŠpĂźlő platform elősegĂ­theti Ăşj forrĂĄsokbĂłl szĂĄrmazĂł gĂĄz beszerzĂŠsĂŠt a rĂŠgiĂłban – tette hozzĂĄ. Az Arad-Szeged ĂśsszekĂśtő gĂĄzvezetĂŠk lĂŠtrehozĂĄsa a piaci verseny ĂŠlĂŠnkĂźlĂŠsĂŠt jelenti, amely mind a kereskedők, mind a fogyasztĂłk szĂĄmĂĄra szĂĄmos előnnyel jĂĄr. A jĂśvőben megvalĂłsulĂł szĂĄllĂ­tĂĄsi projektekre – pĂŠldĂĄul a Nabucco vezetĂŠkre – ĂŠpĂźlve az ilyen, a tĂŠrsĂŠg hĂĄlĂłzatait ĂśsszekĂśtő megoldĂĄsok jelentősen nĂśvelik az ellĂĄtĂĄsbiztonsĂĄgot – jelezte a Mol elnĂśk-vezĂŠrigazgatĂłja. 

Az ĂĄtadott vezetĂŠkszakaszt tĂśbb hasonlĂł kezdemĂŠnyezĂŠs kĂśveti – emlĂŠkeztetett HernĂĄdi Zsolt -, hiszen mĂĄr ĂŠpĂźl a horvĂĄt-magyar ĂśsszekĂśtő gĂĄzvezetĂŠk, illetve vizsgĂĄljuk a magyar ĂŠs szlovĂĄk vezetĂŠkkapcsolat kialakĂ­tĂĄsĂĄnak lehetősĂŠgĂŠt is, emellett most kĂŠszĂźl a magyar-szlovĂŠn ĂśsszekĂśttetĂŠs megvalĂłsĂ­thatĂłsĂĄgi tanulmĂĄnya. A mai ĂĄtadĂĄs az első, ĂŠs pĂŠldaĂŠrtĂŠkĂŠt tekintve a legfontosabb lĂŠpĂŠs az egysĂŠges regionĂĄlis gĂĄzpiac kialakĂ­tĂĄsĂĄhoz vezető Ăşton.

A kĂśvetkező, orszĂĄgokat ĂśsszekĂśtő projekt a magyar-horvĂĄt vezetĂŠk lesz, melynek magyarorszĂĄgi, 206 kilomĂŠteres szakasza idĂŠn december vĂŠgĂŠre elkĂŠszĂźl; a vĂŠgleges ĂźzembehelyezĂŠs 2011 tavaszĂĄra vĂĄrhatĂł – mondta el az energiainfo.hu-nak Zsuga JĂĄnos, a FĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂł vezĂŠrigazgatĂłja. A mintegy napi 20 milliĂł kĂśbmĂŠteres ĂĄteresztőkĂŠpessĂŠgĹą vezetĂŠk magyar rĂŠszről kĂśrĂźlbelĂźl 80 milliĂĄrd forintos beruhĂĄzĂĄssal kĂŠszĂźl el – tette hozzĂĄ. A projektet az EurĂłpai UniĂł – hasonlĂłan a magyar-romĂĄn vezetĂŠkhez – tĂĄmogatja, ennek mĂŠrtĂŠkĂŠről mĂŠg folynak a tĂĄrgyalĂĄsok – jegyezte meg Zsuga. Megtudtuk tőle, hogy alĂĄĂ­rtĂĄk a szĂĄndĂŠknyilatkozatot a magyar-szlovĂĄk ĂśsszekĂśttetĂŠs megĂŠpĂ­tĂŠsĂŠről is, a megvalĂłsĂ­thatĂłsĂĄgi tanulmĂĄny pedig kĂŠszĂźl. Amennyiben az energiahivatal befogadja azt, Ăşgy megkezdődhet a vezetĂŠk ĂŠpĂ­tĂŠse a kĂŠt orszĂĄg kĂśzĂśtt: ennek kĂśltsĂŠgĂŠt 50 milliĂĄrd forintra becsĂźli a FĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂł. Ezen felĂźl koncepcionĂĄlis tĂĄrgyalĂĄsok folynak MagyarorszĂĄg ĂŠs SzlovĂŠnia kĂśzĂśtt, melyek fĂźggvĂŠnyĂŠben ĂŠv vĂŠgĂŠig kiderĂźl, megĂŠpĂźl-e ĂŠs ha igen, mikorra a kĂŠt orszĂĄg kĂśzti vezetĂŠk az elkĂśvetkező ĂŠvekben – tĂĄjĂŠkoztatta Zsuga JĂĄnos, az energiainfo.hu-t.