close
Szakértői szinten folytatódnak az orosz-magyar tárgyalások
Egyéb - Gáz

Szakértői szinten folytatódnak az orosz-magyar tárgyalások

Szakértői szinten folytatódnak a magyar-orosz tárgyalások a Malév, illetve az energetikai együttműködés kérdésében – ebben állapodott meg Fellegi Tamás, nemzeti fejlesztési miniszter és Viktor Zubkov, Oroszországi Föderáció első miniszterelnök-helyettese pénteki tárgyalásain. A tanácskozás az augusztusban megkezdett kétoldalú konzultációsorozat folytatása volt – emlékeztetett közleményében a fejlesztési tárca, hozzátéve: a tárgyalások – amelyen a felek áttekintették a magyar-orosz gazdasági együttműködés összes aktuális kérdését – abba a folyamatba illeszkednek, amelynek célja a kormányközi bizottság soron következő, hatodik ülésének hatékony előkészítése.

A felek a megbeszéléseken kiemelt figyelmet szenteltek az energetikai együttműködéssel és a Malévval kapcsolatos kérdéseknek, és megállapodtak abban, hogy ezen két kérdéskör kapcsán a közeljövőben szakértői tárgyalásokra kerül majd sor – olvasható a minisztérium közleményében. 
Korábban beszámoltunk róla, hogy a kormány szeretne bizonyos engedményeket kapni Moszkvától az orosz importgáz elszámolására vonatkozóan, ami alapvetpen meghatározza a magyarorzsági gázipari cégekkel, a gázárról folyó egyeztetléseket is. Szakmai körökben úgy vélik, ameddig ezekben az üygekben nem születik megállapodás a két ország között, addig nem várható érdemi elmozdulás az ártárgyalásokon.

A fejlesztési tárca közleménye a mostani tárgalási fordulóról tudatja, hogy megállapodás született többek között arról, hogy még ebben az évben sor kerül Orbán Viktor miniszterelnök oroszországi munkalátogatására, valamint hogy a 2010. évet értékelő és a 2011-re szóló közös feladatokat kitűző KKB-ülésnek Oroszország ad majd otthont. Az ülésre előreláthatólag a jövő év elején kerül majd sor.

A pénteki megbeszéléseken a felek megállapították, hogy semmilyen feszültséget okozó probléma nincs közöttük, az összes napirenden levő kérdésben lehetséges és elérhető közelségben van a kölcsönösen elfogadható, kompromisszumos megoldás elfogadása – olvasható a minisztérium közleményében.